Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paprikáč s noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2847 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 290 g
Tuky 115 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jižní Moravě se kuřeti či slepici na paprice neřekne jinak než paprikáč. 

Suroviny

kuře 1 ks
menší
slanina 200 g
na kostičky
větší, nakrájená nadrobno
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá pálivá 1 špetka
pro lepší barvu (nemusí být)
tymián 1 snítka
čerstvý
vývar kuřecí 750 ml
Na noky
mouka pšeničná hrubá 170 g
vejce 1 ks
sůl

Postup

1

Kuře omyjte a naporcujte. Troubu předehřejte na 200 °C. Nakrájenou slaninu a cibuli opečte v pekáči vhodném do trouby spolu s kořením.

2

Naporcované kuře osolte, opepřete a posypte paprikou. Vložte jej do pekáče k základu, lehce ze všech stran orestujte, pokud chcete, přidejte protlak a pak lehce podlijte cca 100 ml vývaru (nebo vody). Maso poklaďte kousky másla, přidejte snítku tymiánu a dejte péct zakryté asi na hodinu až hodinu a půl do trouby. V průběhu pečení maso několikrát podlijte a přelijte výpekem.

3

Upečené kuře, koření a tymián vyjměte z pekáče. Ze stěn a ode dna oškrábejte výpečky, přilijte trochu vývaru a vše rozmixujte tyčovým mixérem (případně i propasírujte přes síto). Mouku rozmíchejte ve smetaně a vlijte do hrnce, zahřejte a dolijte zbylým vývarem. Zvolna provařte 15 minut.

4

Mezitím si připravte noky. V míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli a postupně přilévejte vodu, až vznikne hustější těsto. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, z těsta vykrajujte pomocí lžic větší noky (nebo ho protlačte přes síto na halušky) a vhazujte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vyberte je a nechte okapat. Kuře podávejte s noky a omáčkou.

NĚCO NAVÍC

„Když jsem byla dítě, byla vrchní kuchařkou babička. Dnes sice kuchyni víc šéfuje máma, která vaří tak, jak se to naučila od babičky, ale občas recepty – stejně jako já – vylepšuje. Zlepšovák tohoto paprikáče spočívá v tom, že se nedusí, ale peče v troubě,“ říká šéfredaktorka Apetitu Marie Holobrádková o svém zamilovaném jídle z rodného kraje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč