Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Paprikáč s noky

Na jižní Moravě se kuřeti či slepici na paprice neřekne jinak než paprikáč. 

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Kuře Česká

Ingredience

    • 1 menší kuře
    • 200 g slaniny, na kostičky
    • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
    • koření (po 5 kuličkách pepře a nového koření, 1 bobkový list)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • sladká mletá paprika + špetka pálivé
    • 1 lžička rajčatového protlaku pro lepší barvu (nemusí být)
    • 50 g másla
    • snítka čerstvého tymiánu
    • 750 ml kuřecího vývaru
    • 250 ml smetany na vaření
    • 2 lžíce hladké mouky

    NA NOKY

    • 170 g hrubé mouky
    • 1 vejce
    • sůl

Příprava jídla

1 Kuře omyjte a naporcujte. Troubu předehřejte na 200 °C. Nakrájenou slaninu a cibuli opečte v pekáči vhodném do trouby spolu s kořením.

2 Naporcované kuře osolte, opepřete a posypte paprikou. Vložte jej do pekáče k základu, lehce ze všech stran orestujte, pokud chcete, přidejte protlak a pak lehce podlijte cca 100 ml vývaru (nebo vody). Maso poklaďte kousky másla, přidejte snítku tymiánu a dejte péct zakryté asi na hodinu až hodinu a půl do trouby. V průběhu pečení maso několikrát podlijte a přelijte výpekem.

3 Upečené kuře, koření a tymián vyjměte z pekáče. Ze stěn a ode dna oškrábejte výpečky, přilijte trochu vývaru a vše rozmixujte tyčovým mixérem (případně i propasírujte přes síto). Mouku rozmíchejte ve smetaně a vlijte do hrnce, zahřejte a dolijte zbylým vývarem. Zvolna provařte 15 minut.

4 Mezitím si připravte noky. V míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli a postupně přilévejte vodu, až vznikne hustější těsto. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, z těsta vykrajujte pomocí lžic větší noky (nebo ho protlačte přes síto na halušky) a vhazujte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vyberte je a nechte okapat. Kuře podávejte s noky a omáčkou.

NĚCO NAVÍC

„Když jsem byla dítě, byla vrchní kuchařkou babička. Dnes sice kuchyni víc šéfuje máma, která vaří tak, jak se to naučila od babičky, ale občas recepty – stejně jako já – vylepšuje. Zlepšovák tohoto paprikáče spočívá v tom, že se nedusí, ale peče v troubě,“ říká šéfredaktorka Apetitu Marie Holobrádková o svém zamilovaném jídle z rodného kraje.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kontrabáš

Vdolečky

Kyselica

Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem

Přidat komentář