Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pasta alla Norma

„Na Sicílii jsem nějakou dobu žila a stále se tam vracím – za přáteli a jídlem. Tahle božská omáčka mě dostala hedvábnou chutí lilku,“ zasnila se Katka Švejdová, redaktorka Apetitu.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-5 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 4 střední lilky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce panenského olivového oleje 
    • 2 stroužky česneku, na plátky
    • 2x 400g konzerva krájených rajčat nebo 1 kg masitých oválných rajčat (spařených a oloupaných) 
    • svazek čerstvé bazalky 
    • olej na smažení
    • 500 g špaget
    • 75 g čerstvé ricotty nebo sýra ricotta salata (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Lilky nakrájejte i se slupkou na kostky o hraně zhruba 1–1,5cm nebo na ,čtvrtplátky‘. Řádně je osolte a nechte 30 minut vypotit. Na oleji opékejte česnek 30 sekund a pak přidejte rajčata z konzervy a polovinu bazalky. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte nejméně 20 minut do zhoustnutí. Vypněte a dejte stranou.

2 Vypocené lilky propláchněte pod tekoucí vodou a dobře osušte v čisté utěrce. Po částech smažte na rozpáleném oleji ze všech stran dočervena. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. 

3 Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente a sceďte. Promíchejte s rajčatovou omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch rozdělte lilky a ozdobte pár lístky bazalky. Podávejte posypané rozdrobenou čerstvou ricottou nebo strouhaným sýrem ricotta salata.

NĚCO NAVÍC

  • Ricotta salata je sicilský mladý polotvrdý sýr připravený osolením čerstvé ricotty a krátkým odležením. Nám ale omáčka nejvíc chutnala s čerstvou ricottou.
  • Říká se, že jméno ‚alla Norma‘ poprvé použil Nino Martoglio, sicilský režisér a básník, který nad talířem takto upravených těstovin zvolal: „Jsou jako Norma!“ neboli tak skvělé jako slavná opera Vincenza Belliniho z 19. století.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mušle na cidru

Citronový dort

Vepřové souvlaki

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

22 podob lilku

Komentáře

Obrazek uzivatele
Skvělý recept, velice jsme si pochutnali, moc dekujem.
Obrazek uzivatele
Díky za milou zpětnou vazbu :)

Přidat komentář