Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pasta alla Norma
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1703 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 201 g
Tuky 53 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Na Sicílii jsem nějakou dobu žila a stále se tam vracím – za přáteli a jídlem. Tahle božská omáčka mě dostala hedvábnou chutí lilku,“ zasnila se Katka Švejdová, redaktorka Apetitu. Recept na Pasta alla Norma, a tedy další jídlo z lilku si můžete uvařit právě teď.

Suroviny

lilek 4 ks
střední
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
800 g, lze nahradit 1 kg oválných masitých rajčat, spařených, oloupaných
bazalka 1 svazek
čerstvá
olej
na smažení
čerstvá, lze nahradit sýrem ricotta salata (viz Něco navíc)

Postup

1

Lilky nakrájejte i se slupkou na kostky o hraně zhruba 1–1,5 cm nebo na ,čtvrtplátky‘. Řádně je osolte a nechte 30 minut vypotit. Na oleji opékejte česnek 30 sekund a pak přidejte rajčata z konzervy a polovinu bazalky. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte nejméně 20 minut do zhoustnutí. Vypněte a dejte stranou.

2

Vypocené lilky propláchněte pod tekoucí vodou a dobře osušte čistou utěrkou. Po částech smažte na rozpáleném oleji ze všech stran dočervena. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. 

3

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente a sceďte. Promíchejte s rajčatovou omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch rozdělte lilky a ozdobte pár lístky bazalky. Podávejte posypané rozdrobenou čerstvou ricottou nebo strouhaným sýrem ricotta salata.

NĚCO NAVÍC

  • Ricotta salata je sicilský mladý polotvrdý sýr připravený osolením čerstvé ricotty a krátkým odležením. Nám ale omáčka nejvíc chutnala s čerstvou ricottou.
  • Říká se, že jméno ‚alla Norma‘ poprvé použil Nino Martoglio, sicilský režisér a básník, který nad talířem takto upravených těstovin zvolal: „Jsou jako Norma!“ neboli tak skvělé jako slavná opera Vincenza Belliniho z 19. století.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

11.09.2014 08:04

Skvělý recept, velice jsme si pochutnali, moc dekujem.

02.10.2015 16:36

Díky za milou zpětnou vazbu :)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč