Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Paštika z husích jater

Elegantní způsob, jak rozdělit játra z jedné husy mezi více labužníků... 

 
Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 250 ml
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí
PT5M
Opékání 0:05
Chuťovka

Ingredience

    • 90g másla
    • 1 bobkový list + na ozdobení 
    • 1 velká (banánová) šalotka, nakrájená nadrobno
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 2 lžičky nasekaných lístků tymiánu + snítka na ozdobení (nemusí být) 
    • 150–220g husích jater, omytých, osušených a zbavených pojivových tkání (husí játra lze nahradit či doplnit kuřecími či kachními)
    • 2 lžíce sherry (nemusí být) 
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka mletého nového koření 
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 2 lžíce co nejtučnější smetany ke šlehání (40%)
    • opečený toustový chléb k podávání

Příprava jídla

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte polovinu másla. Vložte bobkový list, šalotku, česnek a tymián. Opékejte asi 3–4 minuty, až šalotka změkne. Mírně zesilte oheň a přidejte játra. Pár minut je opékejte za občasného obracení, až se zvenčí zabarví, ale uprostřed budou pořád ještě malinko růžová (nejste-li si jistí, rozřízněte je). Odstavte, přidejte sherry podle chuti, osolte a opepřete, odškrabejte přípečky ze dna. Nechte pár minut chladnout.

2 Potom odstraňte bobkový list a játra rozmixujte na pastu v robotu nebo tyčovým mixérem spolu s celým obsahem rendlíku, novým kořením, muškátovým oříškem, zbývajícím máslem a smetanou. Chcete-li mít paštiku velejemnou, propasírujte ji přes sítko.

3 Pak ji rozdělte do jednoporcových porcelánových mističek nebo ji přeneste do jedné větší a uhlaďte povrch (můžete ho ozdobit novým bobkovým listem či snítkou tymiánu). Nechte zcela vychladnout, pak přetáhněte povrch potravinářskou fólií a uložte na několik hodin do chladničky tuhnout. Díky tomu se také propojí chuti. Podávejte s opečeným a nakrájeným toustovým chlebem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená husa & kedlubnové zelí

Šo(u)let

reklama

Přidat komentář