Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená jablka na cideru

Ledový cider má hloubku likéru a s dezerty mu to mimořádně sluší.

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Pečení 0:40
Sladká jídla

Ingredience

    • 3 lžíce másla, změklého
    • 1 lžička mleté skořice
    • 70 g jemných ovesných vloček
    • 60 g lískových oříšků, nasekaných
    • nastrouhaná kůra z pomeranče
    • 50 g třtinového cukru
    • 6 menších pevných jablek podle velikosti
    • 470 ml sladšího výběrového cideru (my jsme použili ice cider Utopia Patience)
    • 2 lžíce medu (množství podle sladkosti cideru)
    • vanilková zmrzlina k podávání

    NA VLOČKOVÝ KROKANT

    • 100 g krupicového cukru
    • 70 g ovesných vloček (ne jemných)

Příprava jídla

Máslo, skořici, vločky, oříšky, pomerančovou kůru a cukr spojte dohromady.

2 Jablkům lehce seřízněte spodek, aby pevně seděla v pekáčku, pak jim odkrojte vršek se stopkou, tím získáte pokličku. Jádro a část dužiny vydlabejte, aby vznikla dutina, ale dno zůstalo neporušené (dobře to jde třeba vykrajovačem na meloun).

3 Do jablek vměstnejte náplň a přiklopte pokličkou. Narovnejte jablka do pekáčku, kolem nalijte cider a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C na 35–40 minut (nebo podle velikosti jablek). Po dopečení jablka uchovejte v teple.

4 Zatímco se jablka pečou, připravte krokant (karamelizované vločky). V pánvičce nejdřív opražte vločky nasucho. Pak je sesypte stranou, z pánve vyklepejte případné zbytky po vločkách a vsypte do ní cukr. Cukr rozpusťte na karamel, vsypte opražené vločky a nechte je rychle v horkém cukru obalit. Obsah pánvičky ihned vlijte na pečicí papír a nechte ztuhnout. Vychladlé sloupněte a rozbijte pomocí paličky nebo válečku na krokant.

5 Cider z pekáčku slijte, nalijte do kastrolu. Podle chuti a sladkosti cideru přidejte med a redukujte do hustoty sirupu.

6 Jablka servírujte s vanilkovou zmrzlinou, přelité trochou ciderové omáčky a posypané krokantem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuře na cideru a libečku

Přidat komentář