Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem

Jablíčka s exkluzivním doprovodem

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT50M
Pečení 0:50
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 6–8 pěkných jablek Golden Delicious, oloupaných, přepůlených a zbavených jádřinců, ale stopky ponechané

    NA KRÉM

    • 250 g plnotučného tvarohu
    • 35 g moučkového cukru
    • 1 lžička kůry z biocitronu
    • 1 lžička vanilkového extraktu

    NA SIRUP

    • 100 g medu
    • 300 g třtinového cukru
    • 500 ml dezertního vína (slámového či sherry)
    • 3 svitky skořice
    • 6 hřebíčků
    • 1 hvězdice badyánu

    NA DROBENKU

    • 40 g tmavého žitného chleba nebo perníku
    • 35 g loupaných lískových oříšků, opražených nasucho na pánvi
    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 1/4 lžičky mletého hřebíčku

Příprava jídla

1 Na tvarohový krém utřete tvaroh s cukrem, citronovou kůrou a vanilkou a dejte do chladu. Troubu předehřejte na 170 °C.

2 Do rendlíku dejte med, třtinový cukr, dezertní víno, skořici, hřebíček a badyán a přilijte 750 ml vody. Na malém plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak mírně zvyšte plamen a přiveďte k varu.

3 Jablka rozložte do zapékací nádoby a přelijte je horkou tekutinou z rendlíku. Zakryjte alobalem a pečte 30 minut, pak jablka obraťte, zase zakryjte a pečte dalších 15–20 minut doměkka.

4 Jablka vyberte děrovanou sběračkou a zakryjte alobalem. Šťávu přelijte do rendlíku a svařte na hustotu sirupu, na silném plameni to zabere 15–20 minut.

5 Mezitím plátky chleba rozložte na plech a pečte 10–15 minut dokřupava. Nechte ho vychladnout a pak spolu s oříšky, třtinovým cukrem a mletým hřebíčkem rozmixujte nahrubo. Vraťte na plech, rozprostřete a pečte dalších 10 minut, až se rozvoní.

6 Jablka podávejte přelitá sirupem, posypaná drobenkou a s tvarohovým krémem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krémová houbová polévka

Pečené uzené koleno s povidlovým glazé

Pečené brambory

Karamelový svařák

Salát s pečenou řepou

Jelení ragú s ostružinami

Podzimní koláč podle Lindy

Had na klacku

Menu na cestu z města

30 podzimních jablečných sladkostí

reklama

Přidat komentář