
Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem
Jablíčka s exkluzivním doprovodem
Ingredience
- 6–8 pěkných jablek Golden Delicious, oloupaných, přepůlených a zbavených jádřinců, ale stopky ponechané
- 250 g plnotučného tvarohu
- 35 g moučkového cukru
- 1 lžička kůry z biocitronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g medu
- 300 g třtinového cukru
- 500 ml dezertního vína (slámového či sherry)
- 3 svitky skořice
- 6 hřebíčků
- 1 hvězdice badyánu
- 40 g tmavého žitného chleba nebo perníku
- 35 g loupaných lískových oříšků, opražených nasucho na pánvi
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
NA KRÉM
NA SIRUP
NA DROBENKU
Příprava jídla
1 Na tvarohový krém utřete tvaroh s cukrem, citronovou kůrou a vanilkou a dejte do chladu. Troubu předehřejte na 170 °C.
2 Do rendlíku dejte med, třtinový cukr, dezertní víno, skořici, hřebíček a badyán a přilijte 750 ml vody. Na malém plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak mírně zvyšte plamen a přiveďte k varu.
3 Jablka rozložte do zapékací nádoby a přelijte je horkou tekutinou z rendlíku. Zakryjte alobalem a pečte 30 minut, pak jablka obraťte, zase zakryjte a pečte dalších 15–20 minut doměkka.
4 Jablka vyberte děrovanou sběračkou a zakryjte alobalem. Šťávu přelijte do rendlíku a svařte na hustotu sirupu, na silném plameni to zabere 15–20 minut.
5 Mezitím plátky chleba rozložte na plech a pečte 10–15 minut dokřupava. Nechte ho vychladnout a pak spolu s oříšky, třtinovým cukrem a mletým hřebíčkem rozmixujte nahrubo. Vraťte na plech, rozprostřete a pečte dalších 10 minut, až se rozvoní.
6 Jablka podávejte přelitá sirupem, posypaná drobenkou a s tvarohovým krémem.
Přidat komentář