Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a červenozelným salátem

Pečínka z krkovice je krásně šťavnatá.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 minut
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H45M
Pečení 1:45
Maso

Ingredience

    • 1–1,5kg vepřové krkovice bez kosti v celku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 šalotky, na tenká kolečka
    • 1 hrst čerstvých šalvějových lístků, nahrubo + celé k podávání
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 snítka tymiánu + 2 bobkové listy
    • 170 ml cideru či jablečného moštu
    • 100 ml vývaru (vepřového, drůbežího...)
    • 1 lžíce javorového sirupu
    • 2 jablka, oloupaná, bez jádřince a nahrubo
    • 1/2 lžíce krupicového cukru (podle chuti)
    • 1 lžička bílého vinného octa

    NA SALÁT

    • cca 500 g červeného zelí, nakrouhaného
    • 1 červené jablko, bez jádřince a nadrobno
    • 2 jarní cibulky, nakrájené našikmo natenko
    • hrst nasekaných vlašských ořechů
    • 50g sýra s modrou plísní, rozdrobeného

    NA SALÁTOVOU ZÁLIVKU

    • 30ml olivového oleje + 1 lžíce majonézy
    • 1 lžíce červeného vinného octa
    • 1/2 lžíce dijonské hořčice
    • 1 lžíce medu (podle chuti) + špetka soli 

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 200°C. Maso osolte, opepřete a podle potřeby svažte kuchyňským provázkem. V pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vložte maso a za stálého obracení ho opékejte 5 minut ze všech stran dohněda. Přeneste do kastrolu vhodného do trouby či pekáče s víkem (nemáte-li víko, bude třeba nádobu natěsno zakrýt alobalem).

2 Přidejte zbývající olej a na středním ohni opékejte šalotku 4 minuty doměkka. Přidejte šalvěj a česnek. Nechte je minutu rozvonět. Přesuňte k masu, přidejte tymián a bobkové listy. Cider smíchejte s vývarem a javorovým sirupem. Přilijte do kastrolu, přidejte jablka, přiklopte a vložte do trouby. Po 15 minutách zmírněte troubu na 180°C. Maso upečte doměkka (cca 1,5 hodiny).

3 Mezitím promíchejte přísady na salát, osolte a opepřete. Prošlehejte suroviny na zálivku a vše smíchejte.

4 Maso vyjměte na talíř a volně zakryjte alobalem. Jablka a čtvrtinu tekutiny rozmixujte nahrubo s cukrem a octem, podle chuti dosolte. Maso nakrájejte a podávejte ozdobené šalvějí, doplněné omáčkou a salátem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Kotlety s cizrnou a rýží

Opékané kotlety se skořicovými jablky

Česnekové řízky z krkovice v trojobalu

Krkovice s paprikami, chorizem a polentou

Vařené vepřové maso se zimní zeleninou

Vepřová plec na paprice

Tagliatelle s vepřovým ragú

Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu

Slaná jablka

Přidat komentář