
Pečená krůtí prsa s mrkví a bulgurovým salátem
Pikantní pečené krůtí plátky, sladká glazovaná mrkvička a šťavnatý salát s bulgurem. Tahle kombinace je tak dobrá, až se nechce věřit, že je i zdravá!
Ingredience
- po 2 lžících nasekaného kopru, hladkolisté petrželky a máty
- šťáva a kůra z 1 biocitronu
- 1 lžíce chilli pasty harissa
- sůl
- 600g krůtích prsou
- 2 lžíce bílého vína (nemusí být)
- 300g bulguru nebo směsi bulguru a quinoy
- 2 rajčata, nakrájená nadrobno
- 1/2 okurky, nakrájené nadrobno
- 750g mrkve, překrojené podélně
- na polovic nebo na plátky 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 pomeranče
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Smíchejte polovinu bylinek, polovinu citronové kůry a šťávy a všechnu harissu. Směs osolte a vetřete do krůtích prsou a nechte marinovat (můžete nechat marinovat v lednici do druhého dne, ale stačí i půl hodiny na lince).
2 Připravte si plát alobalu, dejte na něj krůtí prsa, přilijte víno, chcete-li, nebo použijte vodu, zakryjte druhým plátem a vytvořte balíček. Dejte péct na 15 minut do trouby.
3 Bulgur uvařte podle návodu na obalu, slijte a promíchejte se zbylými bylinkami, citronovou kůrou a šťávou, rajčaty a okurkou.
4 Teplotu v troubě zvyšte na 230°C. Mrkev promíchejte s česnekem a 2 lžícemi olivového oleje, osolte ji a rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte ji do trouby ke krůtě. Vše dohromady pečte ještě 15–20 minut, v průběhu mrkev jednou obraťte. Upečenou mrkev přesuňte do mísy, přidejte pomerančovou šťávu a promíchejte.
5 Upečené maso nechte 5 minut odpočinout a nakrájejte na plátky. Na talíře nandejte bulgur se zeleninou, navrch mrkev a na ni plátky krůtích prsou. Podávejte.
Přidat komentář