Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem

Sváteční dobrota

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso Česká

Ingredience

    • 800 g uzeného vepřového boku
    • 2 lžičky kmínu
    • 200 g cibule, nakrájené na kolečka
    • 6 stroužků česneku, neoloupaných

    NA NOKY

    • 500 ml mléka
    • 80 g másla + na dokončení
    • sůl
    • 220 g krupice + na obalení
    • 2 vejce, prošlehaná

    NA KAŠI

    • 600 g brambor, oloupaných a na kostky
    • 200 ml mléka, horkého

    NA DOKONČENÍ

    • 200 g cibule, nakrájené najemno

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Uzený bůček důkladně okmínujte a vložte do pekáčku na vrstvu nakrájené cibule a stroužků česneku. Pečte ho ve vyhřáté troubě dozlatova, podle potřeby můžete maso podlévat a přelévat výpekem nebo vodou.

2 Mléko vlijte do hrnce, vhoďte do něj máslo a zahřejte téměř k varu. Mírně osolte. Tenkým pramínkem za stálého míchání přisypávejte krupici, až se vytvoří hustá kaše – měla by se odlepovat od vařečky. Nechte vystydnout a pak zapracujte vejce. Dejte vařit velký hrnec osolené vody. Pomocí lžiček tvarujte noky, obalujte je v krupici a potom je všechny najednou vhoďte do vroucí osolené vody. Vařte, až vyplavou na hladinu. Uvařené noky sceďte.

3 Mezitím uvařte brambory ve vroucí osolené vodě doměkka, důkladně je slijte a zašťouchejte do nich horké mléko. Na másle osmažte cibuli. Hotové noky vmíchejte do bramborové kaše společně s cibulkou a podávejte s upečeným bokem.

NĚCO NAVÍC

Proč si toto jídlo zamiloval Jan Štěrba, šéfkuchař restaurace Piano Nobile, Chateau Mcely? „Přesbidlo mi připomíná neděle, kdy jsme se scházívali u babičky, která ho podávala k obědu. Dnes si ho jako vzpomínku na dětství vychutnávám s pečeným bůčkem a vychlazeným pivem.“

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kontrabáš

Vdolečky

Paprikáč s noky

Kyselica

Česká kuchyně – maso a spol.

Přidat komentář