Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníčky s polevou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Na 4 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4248 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 631 g
Tuky 127 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do perníčkového těsta nepřidávejte vodu ani mléko – když se vám ho nebude dařit zpracovat, pomozte si trochou tuku. U polevy platí, že čím hustší je, tím tenčí linky s ní budete moci dělat. Ruku do ohně dáváme za recept od slavného šéfkuchaře Thomase Kellera. Měření bílků vypadá jako zbytečnost, ale díky tomu poměr sedí a vaše poleva bude mít hned napoprvé ideální hustotu.

Suroviny

vejce 3 ks
2 do těsta + 1 vejce na potření
máslo 100 g
lze použít i rostlinný tuk na pečení (hera)
med 2 PL
rozpuštěný
2–3 lžičky podle chuti
+ trocha navíc na poprášení
chcete-li mít tmavé perníčky
Na polevu
prosátý
cca 1/4 lžičky
Na další zdobení
badyán hvězdičky
skořice svitky
na poprášení

Postup

1

V míse utřete moučkový cukr se 2 vejci a máslem či herou, přidejte med a perníkové koření. Do takto připravené hmoty vmíchejte prosátou mouku smíchanou se sodou. Chcete-li mít perníky tmavé, přidejte ještě kakao. Vypracujte nelepivé těsto a na válu ho ještě prohněťte. Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte malý kousek másla nebo hery. Pokud se naopak lepí, poprašte ho ještě trochou mouky a zapracujte ji. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici.

2

Potom těsto vyválejte na 4–6mm silný plát a vykrajujte z něj požadované tvary. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud potřebujete z těsta vykrojit větší tvar, udělejte plát spíš silnější, aby se perník nepolámal.

3

Troubu předehřejte na 170°C. Vykrojené perníčky pečte dozlatova, trvá to asi 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků, odhadněte ho podle jejich barvy). Upečené perníčky po vytažení z trouby potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Nechte vychladnout.

4

Připravte polevu. Bílky mírně našlehejte vidličkou, půjdou tak lépe zvážit. Cukr prosejte do misky a přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Přilijte odměřené bílky a třete vařečkou (nebo v robotu), dokud poleva nezhoustne a nedrží tvar.

5

Hotové perníčky zdobte utřenou bílkovou polevou, kořením, čokoládovou polevou, dávejte do nich zmrzlinu...

CO S PERNÍČKY...

perníčky

PERNÍKOVÉ STROMEČKY 
Perníčky můžete vykrájet a nazdobit na sto způsobů – zkuste třeba stromky s badyánovými hvězdičkami a skořicovými kmeny. Hodí se na ozdobení stolu, ale zkrášlit jimi můžete i cupcaky nebo dorty a skvělé budou i jako míchátka do vánočního svařáku.

PERNÍKOVÝ ŘETĚZ 
Vypadá perfektně na stromečku nebo na okně – stačí do perníčků před pečením udělat vždy dva otvory a pak už je jen navléknout na ozdobnou stužku.

JMENOVKY NA STŮL (úvodní fotografie)
Když se letos rozhodnete pro slavnostní tabuli v duchu českých tradic, oceníte perníčkové jmenovky nebo perníčky na stužce, které použijete místo kroužku na ubrousek. 

OZDOBY NA STROMEČEK I ADVENTNÍ VĚNEC
Nejlepší ozdoby jsou ty jedlé – alespoň pak nemusíte řešit, kde je uskladnit na příští rok, prostě je sníte a napřesrok si upečete nové, přesně takové, jaké právě potřebujete.

DÁREČKY NA POSLEDNÍ CHVÍLI
Možná jste si vzpomněli, že ještě nemáte drobné dárky pro své kamarádky, kolegy v práci nebo pro paní učitelku do školky – zalovte v krabici s nazdobenými perníčky, dejte je do celofánových sáčků a převažte mašličkou. Takovým dárkem zaručeně překvapíte nejen ženy. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč