Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Perníčky s polevou

Do perníčkového těsta nepřidávejte vodu ani mléko – když se vám ho nebude dařit zpracovat, pomozte si trochou tuku. U polevy platí, že čím hustší je, tím tenčí linky s ní budete moci dělat. Ruku do ohně dáváme za recept od slavného šéfkuchaře Thomase Kellera. Měření bílků vypadá jako zbytečnost, ale díky tomu poměr sedí a vaše poleva bude mít hned napoprvé ideální hustotu.

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4 plechy
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení a zdobení
PT1M
Pečení 0:12 (1 dávka)
Cukroví

Ingredience

    • 140 g moučkového cukru
    • 2 vejce + 1 na potření
    • 100 g másla nebo hery
    • 2 lžíce rozpuštěného medu
    • 2–3 lžičky perníkového koření
    • 400 g hladké mouky + na poprášení
    • 1 lžička jedlé sody
    • 2 lžíce kakaa holandského typu (chcete-li mít tmavé perníčky)

    NA POLEVU

    • 50 g bílků
    • 200 g moučkového cukru, prosátého
    • 2 g (1/4 lžičky) citronové šťávy

    NA DALŠÍ ZDOBENÍ

    • hvězdičky badyánu, svitky skořice...
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 V míse utřete moučkový cukr se 2 vejci a máslem či herou, přidejte med a perníkové koření. Do takto připravené hmoty vmíchejte prosátou mouku smíchanou se sodou. Chcete-li mít perníky tmavé, přidejte ještě kakao. Vypracujte nelepivé těsto a na válu ho ještě prohněťte. Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte malý kousek másla nebo hery. Pokud se naopak lepí, poprašte ho ještě trochou mouky a zapracujte ji. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici.

2 Potom těsto vyválejte na 4–6mm silný plát a vykrajujte z něj požadované tvary. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud potřebujete z těsta vykrojit větší tvar, udělejte plát spíš silnější, aby se perník nepolámal.

3 Troubu předehřejte na 170°C. Vykrojené perníčky pečte dozlatova, trvá to asi 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků, odhadněte ho podle jejich barvy). Upečené perníčky po vytažení z trouby potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Nechte vychladnout.

4 Připravte polevu. Bílky mírně našlehejte vidličkou, půjdou tak lépe zvážit. Cukr prosejte do misky a přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Přilijte odměřené bílky a třete vařečkou (nebo v robotu), dokud poleva nezhoustne a nedrží tvar.

5 Hotové perníčky zdobte utřenou bílkovou polevou, kořením, čokoládovou polevou, dávejte do nich zmrzlinu...

 

CO S PERNÍČKY...

PERNÍKOVÉ STROMEČKY 
Perníčky můžete vykrájet a nazdobit na sto způsobů – zkuste třeba stromky s badyánovými hvězdičkami a skořicovými kmeny. Hodí se na ozdobení stolu, ale zkrášlit jimi můžete i cupcaky nebo dorty a skvělé budou i jako míchátka do vánočního svařáku.

PERNÍKOVÝ ŘETĚZ 
Vypadá perfektně na stromečku nebo na okně – stačí do perníčků před pečením udělat vždy dva otvory a pak už je jen navléknout na ozdobnou stužku.

JMENOVKY NA STŮL (úvodní fotografie)
Když se letos rozhodnete pro slavnostní tabuli v duchu českých tradic, oceníte perníčkové jmenovky nebo perníčky na stužce, které použijete místo kroužku na ubrousek. 

OZDOBY NA STROMEČEK I ADVENTNÍ VĚNEC
Nejlepší ozdoby jsou ty jedlé – alespoň pak nemusíte řešit, kde je uskladnit na příští rok, prostě je sníte a napřesrok si upečete nové, přesně takové, jaké právě potřebujete.

DÁREČKY NA POSLEDNÍ CHVÍLI
Možná jste si vzpomněli, že ještě nemáte drobné dárky pro své kamarádky, kolegy v práci nebo pro paní učitelku do školky – zalovte v krabici s nazdobenými perníčky, dejte je do celofánových sáčků a převažte mašličkou. Takovým dárkem zaručeně překvapíte nejen ženy. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Perníkové oplatky se zmrzlinou

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

Mrkvové muffiny se sněhovou čepicí

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

Perníkové Vánoce

Přidat komentář