Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

Něžná krasavice z dubnové obálky vypadá tak nádherně, že vám ji bude až líto nakrojit. Ale to by byla škoda!

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 roládu
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT10M
Pečení 0:10
Dort

Ingredience

    • 5 vajec, bílky a žloutky oddělené špetka soli
    • 125 g krupicového cukru
    • 125 g hladké mouky
    • 1 lžička prášku do pečiva

    NA NÁPLŇ

    • 225 g kvalitní bílé čokolády
    • 280 g krémového sýra (nejlépe Philadelphia), o pokojové teplotě
    • 80 g másla, o pokojové teplotě
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • cca 50–100 g moučkového cukru (lze zcela vynechat) + na závěrečné posypání

    NA OZDOBENÍ

    • jedlé květy (my jsme použili macešky)

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a přimíchejte k pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rozetřete na plech (o rozměrech 35x45 cm) pečlivě vyložený pečicím papírem. Pečte 8–10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, piškot je hotový. Mezitím rozprostřete na pracovní plochu čistou, namočenou a důkladně vyždímanou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou) a nechte zcela vychladnout.

Na náplň čokoládu rozpusťte nad vodní párou a nechte zchladnout. Nesmí být příliš teplá, jinak by rozpustila sýr a máslo. Krémový sýr asi 1 minutu šlehejte s máslem dohladka. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vanilku a šlehejte, dokud není krém lehký a nadýchaný. Pokud chcete, postupně přidávejte cukr, dokud krém není sladký podle vaší chuti.

Rozmotejte korpus a potřete ho dvěma třetinami krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od budoucího středu spirály, tedy části, kterou začnete rolovat (a bude tedy uprostřed), směrem k okraji, ke kterému rolujete. Vždy potírejte jen dvě třetiny až tři čtvrtiny plochy, okraj, k němuž roládu svinujete, nechte volný, při rolování se krém vždy trochu shrne a dostane se tak i na nepotřenou část. Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně ji zabalte do potravinářské fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytek krému uložte do lednice a vyndejte ho zhruba 30 minut před zdobením rolády. Měl by mít pokojovou teplotu.

4 Po vychlazení roládu vybalte z fólie, opatrně ji očistěte od zbytků vrchní slupičky těsta, které jste nestrhli utěrkou či fólií. Zbytek krému prošlehejte a naplňte jím cukrářský sáček se zdobicí špičkou s krátkými zoubky. Roládu ozdobte špičkami krému a jedlými květy. Můžete ji i poprášit moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Při zdobení rolády můžete v sezoně použít i čerstvé ovoce – maliny, jahody, ostružiny či rybíz.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová pěna s lískovými oříšky

Plněná velikonoční vajíčka

Velikonoční dort

Čokoládové velikonoční cupcaky

Sladké Velikonoce!

Hostina pro koledníky

Přidat komentář