Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pistáciový dort s polevou z bílé čokolády

Pistáciový dort s polevou z bílé čokolády

Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6461 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 725 g
Tuky 339 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 6 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rostlinný olej 8 PL
Pistáciový krém
pudink 2 bal
pistaciový
mléko 500 ml
Poleva

Postup

1

Nejdříve si připravíme korpus.
Bílky vyšleháme do tuha a poté k nim opatrně přimícháme vařečkou či stěrkou cukr. V druhé míse vyšleháme žloutky s vanilkovými cukry do světle žluté nadýchané pěny. Pěnu poté přidáme do bílků a opět opatrně smícháme v kompaktní nadýchanou pěnu.

Mouku smícháme s kypřícím práškem a opatrně vmícháme do vaječné pěny. Na závěr přimícháme slunečnicový olej. Vzniklé těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Hotové těsto zkoušíme špejlí, zda je správně upečené. Necháme zcela vychladnout.

2

Poté si připravíme pistáciový krém.
Smícháme pudinkový prášek, mléko, cukr a uvaříme pudink do zhoustnutí. Jakmile odstavíme z plotny, povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí ručním šlehačem pudink rozšleháme do jemna. Do mísy si dáme změklé máslo, které si rozšleháme dohladka a postupně do něj přidáváme pudink. V závěru přidáme pistáciovou pastu, ale lze jí vynechat. Případně dle chuti dosladíme.

Polevu si připravíme tak, že na plotně přivedeme k varu smetanu. Do mísy nalámeme čokoládu a horkou smetou jí zalijeme. Metličkou smetanu a čokoládu mícháme tak dlouho, dokud se obě suroviny nespojí v hladkou polevu. Odložíme bokem, aby trochu vychladla a zhoustla.

3

V závěru celý dort zkompletujeme.
Vychladlý korpus si rozkrojíme na 3 stejně vysoké díly. Na první piškotový díl poklademe cca 1/3 krému, nandáme druhý piškotový díl a opět dáme 1/3 krému a na závěr dáme třetí piškotový plát. Zbytkem krému obmažeme boky i vršek dortu. Na vrch nalijeme vychladlou a trochu zhoustlou čokoládovou polevu, kterou necháme po okrajích stéct. Pak můžeme ještě dozdobit dle fantazie trochou krému nebo nasekanými pistáciemi. 

Autor: cvrk01

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč