Suroviny
Postup
Nejdříve si připravíme korpus.
Bílky vyšleháme do tuha a poté k nim opatrně přimícháme vařečkou či stěrkou cukr. V druhé míse vyšleháme žloutky s vanilkovými cukry do světle žluté nadýchané pěny. Pěnu poté přidáme do bílků a opět opatrně smícháme v kompaktní nadýchanou pěnu.
Mouku smícháme s kypřícím práškem a opatrně vmícháme do vaječné pěny. Na závěr přimícháme slunečnicový olej. Vzniklé těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Hotové těsto zkoušíme špejlí, zda je správně upečené. Necháme zcela vychladnout.
Poté si připravíme pistáciový krém.
Smícháme pudinkový prášek, mléko, cukr a uvaříme pudink do zhoustnutí. Jakmile odstavíme z plotny, povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí ručním šlehačem pudink rozšleháme do jemna. Do mísy si dáme změklé máslo, které si rozšleháme dohladka a postupně do něj přidáváme pudink. V závěru přidáme pistáciovou pastu, ale lze jí vynechat. Případně dle chuti dosladíme.
Polevu si připravíme tak, že na plotně přivedeme k varu smetanu. Do mísy nalámeme čokoládu a horkou smetou jí zalijeme. Metličkou smetanu a čokoládu mícháme tak dlouho, dokud se obě suroviny nespojí v hladkou polevu. Odložíme bokem, aby trochu vychladla a zhoustla.
V závěru celý dort zkompletujeme.
Vychladlý korpus si rozkrojíme na 3 stejně vysoké díly. Na první piškotový díl poklademe cca 1/3 krému, nandáme druhý piškotový díl a opět dáme 1/3 krému a na závěr dáme třetí piškotový plát. Zbytkem krému obmažeme boky i vršek dortu. Na vrch nalijeme vychladlou a trochu zhoustlou čokoládovou polevu, kterou necháme po okrajích stéct. Pak můžeme ještě dozdobit dle fantazie trochou krému nebo nasekanými pistáciemi.