Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pljeskavica v chlebu pita

Dopřejte si večeři jako u moře!

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování cibule
PT8M
Opékání 0:08
Maso

Ingredience

    • 300 g mletého hovězího masa
    • 300 g mletého vepřového masa
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 100 ml minerálky (nebo sodovky)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 menší cibule, nasekané najemno
    • hrst hladkolisté petržele, nasekané najemno
    • olivový olej
    • 4 chleby pita
    • ajvar na potření
    • 4 lžíce crème fraiche, promíchané se solí podle chuti
    • 1/2 salátové okurky, nakrájená na tenké plátky

    NA NAKLÁDANOU CIBULI

    • 120 ml jablečného octa
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 1 červená cibule, na tenká kolečka

Příprava jídla

1 Na nakládanou cibuli míchejte v octu cukr a sůl, dokud se nerozpustí. Nakrájenou cibuli dejte do misky a přelijte octovým roztokem, aby byla zcela zakrytá. Nechte marinovat hodinu v pokojové teplotě. Před podáváním nechte cibuli okapat. Tento krok můžete udělat až dva dny předem.

2 Do mísy dejte maso, přidejte sodu a zalijte minerálkou. Přidejte sůl, pepř, najemno nasekanou cibuli, petrželku a důkladně rukama propracujte, aby vznikla kompaktní, nedrobivá směs. Rozdělte maso na 4 stejné části. Navlhčete si vodou ruce i pracovní plochu, na které budete maso tvarovat. Rukama vytvarujte na pracovní ploše placku o průměru cca 15 cm a tloušťce asi 1 cm, pak jednu ruku opřete na hranu dlaně, obemkněte placku masa a přidržujte jí postupně po celém obvodu takto okraj, druhou dlaní ji jemně udusávejte. Vznikne tak rovnoměrně vysoký okraj a pljeskavice na pánvi nebo grilu lépe udrží tvar. Uhlaďte naposled povrch hotové placky zvlhčenou dlaní. Takto vytvarujte všechny pljeskavice.

3 Rozpalte grilovací pánev (nebo gril) a potřete troškou oleje. Opékejte na pánvi nebo grilujte každou placku po každé straně cca 3–4 minuty.

4 Chleby pita nasucho opečte na pánvi, aby se prohřály. Pak každou pitu rozřízněte, aby vznikla kapsa. Pomažte vnitřek pity z obou stran lehce ajvarem. Vložte grilovanou plejskavici, na každou kápněte lžíci crème fraîche a obložte plátky okurky a naloženou cibulí. Ihned podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chlodnik

Treska s mandlovou gremolatou

Kuře po myslivecku s těstovinami

Rizoto s hráškovým pestem

Přidat komentář