Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Inspirovali jsme se italskou focacciou, ale netradičně jsme ji doplnili modrým sýrem a ořechy. Nespornou výhodou tohoto pečiva je, že zůstane dlouho vláčné.

Vydání: 2015/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bochník
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT40M
Pečení 0:40
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 650g hladké mouky
    • 10g sušeného instantního droždí
    • 20ml olivového oleje + na vymazání formy
    • 1 lžička soli
    • 5 lžiček krupicového cukru
    • 150g rokfóru nebo jiného dobrého sýra s modrou plísní (s alespoň 50% tuku v sušině)
    • 100g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

Příprava jídla

1 Pečicí nádobu o rozměrech 30x20cm vymažte olejem. Mouku, droždí, 350ml vlažné vody a olej dejte do robotu s hnětacím hákem a míchejte 2 minuty na vysoké otáčky. Pak přidejte sůl a cukr. Míchejte dalších 10 minut, až se těsto zformuje do koule uprostřed nádoby robotu. Pak je přesuňte do mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte
na teplém místě kynout asi 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 220 °C.

2 Těsto posypte rozdrobeným sýrem a ořechy a vmíchejte obojí dovnitř. 

3 Ruce si potřete olivovým olejem a vykynuté těsto roztlačte do připravené pečicí formy. Prstem udělejte do těsta důlky typické pro focacciu a pečte 35–40 minut dozlatova. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pivní chleba

Parmazánové uzly

Celozrnný chlebík s ovocem & semínky

Přidat komentář