Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polentové lívanečky

Neotřelá sladká snídaně, kterou máte na stole za pár minut. Stačí si vše připravit večer předem a ráno kukuřičné lívanečky jen opéct. Navíc je můžete neustále obměňovat!

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ chlazení
PT5M
Opékání 0:05
Chuťovka

Ingredience

    • 150 g instantní polenty
    • 375 ml vody nebo mléka
    • 4 lžíce másla
    • čerstvé ovoce, jogurt nebo zakysaná smetana a javorový sirup k podávání
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Polentu uvařte ve vodě nebo v mléce podle návodu na obalu a nakonec do ní vmíchejte 2 lžíce másla. Vlijte ji na plech vyložený pečicím papírem, nechte lehce zchladnout a potom přendejte na potravinářskou fólii a zformujte do tvaru válečku (jako knedlík) a pořádně utáhněte. Dejte do lednice ztuhnout.

2 Ztuhlý polentový váleček vybalte a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte po částech zbylé máslo a kolečka na něm postupně opečte. Podávejte s ovocem, jogurtem či zakysankou, posypané moučkovým cukrem a přelité javorovým sirupem.

NĚCO NAVÍC 
Polentu můžete rozdělit i do formiček na muffiny. Také lze vlít například do formy na srnčí hřbet, vyložený pečicím papírem, a po ztuhnutí nakrájet na plátky. Polentu můžete vlít na plech a nechat ztuhnout a poté vykrájet tvary (kolečka, srdíčka) nebo ji jen nakrájet na čtverečky.

OBMĚNY:
Zkuste polentu napříště uvařit v rostlinném ‚mléce‘, vhodné je mandlové, ovesné, makové nebo třeba kokosové. Jemnost polentě dodá nejen máslo, ale také mascarpone či smetana. Polentu lze ochutit přímo během vaření, např. vanilkou či skořicí, do směsi je možné přidat trochu strouhaného kokosu nebo jemně mletých mandlí či lískových ořechů. Ke konci opékání polenty můžete do pánve přisypat ovoce, nechat ho trochu opéct, podlít alkoholem a flambovat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Anglická snídaně

Přidat komentář