Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z cuketových květů

Existují dokonce speciální odrůdy cuket pěstované pouze na jedlé květy. Ale tahle jemná polévka se hodí hlavně ve chvíli, kdy potřebujete přibrzdit záplavu úrody.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2-3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT35M
Vaření 0:35
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce másla
    • 1 menší cibule, na 0,5 cm kostičky
    • 400 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru (nebo vody)
    • 1 malá brambora (typ B nebo C), oloupaná a nakrájená nahrubo
    • 100 g mražené nebo okapané konzervované cukrové kukuřice
    • 12 velkých cuketových květů
    • 1 zelená chilli paprička (ne moc pálivá, třeba jalapeño), opečená dočerna, zapařená, oloupaná a zbavená semínek, nakrájená nadrobno
    • 125 ml mléka
    • 1 střední cuketa, nakrájená na 0,5 cm kostičky/plátečky
    • 2 vrchovaté lžíce vysokotučné zakysané smetany nebo crème fraîche
    • mořská sůl
    • hladkolistá petrželka k podávání

Příprava jídla

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo. Vsypte cibuli, promíchejte a opékejte, až začne zlátnout, občas promíchejte; trvá to asi 5 minut. Polovinu cibule odložte.

2 Do rendlíku přidejte vývar, nakrájenou bramboru a kukuřici. Přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň na střední až slabý a s pokličkou našikmo vařte asi 15 minut (až kusy brambory změknou).

3 Mezitím připravte květy: zbavte je pestíků a tyčinek, zelených ,lístků‘ lemujících zvenku květní kalich i stopek. Pak je podélně nakrájejte na cca 3/4 cm široké pruhy. Poté je rozdělte na 2 hromádky. Jednu z hromádek květů přidejte do vroucího vývaru ve chvíli, kdy budou brambory měkké, a povařte 3 minuty.

4 Pak polévku opatrně (!) rozmixujte (jde to i tyčovým mixérem). Pokud jste mixovali v přístroji, vraťte polévku do hrnce. Přidejte chilli papričku, mléko a odloženou cibuli. Promíchejte, zvolna vařte 10 minut a poté vsypte cuketu. Povařte ještě 3 minuty. Pak odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Podle chuti osolte.

5 Podávejte horké, ozdobené zbývajícími květy a petrželkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cuketové placičky s haloumi

Kuřecí stehna s cuketovou nádivkou & cuketovo-rajčatovým salátem

Lasagne s cuketami, lososem a bešamelem

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Cuketové jednohubky s bazalkovým pestem

Burgery s cuketovým relishem

Cuketová buchta

Přidat komentář