Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z kořenové zeleniny

V redakci jsme ji překřtili na svíčkovou. I přes dlouhý seznam surovin je velmi rychlá a snadná.

Vydání: 2014/3
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Česká

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1–2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 1–1,5 l zeleninového vývaru
    • 1,5 lžíce jablečného octa
    • 200 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky
    • 200 g brambor typu C, oloupaných a nakrájených na kostičky
    • 1 menší batát, oloupaný a nakrájený na kostičky
    • 1 malý pastinák, oloupaný a nakrájený na kostičky
    • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
    • 100 g kousek kedlubny nebo 1 vodnice či baby tuřín, oloupaný a nakrájený na kostičky (nemusí být)
    • 1/4 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
    • sůl podle chuti
    • po 1/8 lžičky římského kmínu, kari koření, mleté skořice a kajenského pepře
    • pažitka či petrželka, drcený pepř a zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci rozehřejte olej na středním až silném plameni, vsypte cibuli a opékejte doměkka, zhruba 3 minuty. Přidejte česnek a minutu míchejte. Přidejte veškeré ostatní suroviny (vývaru dejte pro začátek 750 ml, podle potřeby během vaření přilijte další), přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby zelenina změkla. (Můžete také vařit 8 minut v tlakovém hrnci.)

2 Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a podávejte ozdobenou pažitkou či petrželkou, pepřem a smetanou.

Svíčková se žemlovými knedlíky

Vylepšená klasika podle šéfkuchaře Václava Friče
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zapečené brambory se zeleninou a slaninou

Špagety zapečené s rukolou

Salát s rajčatovo-fazolovou salsou a kuřecím masem

Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

reklama

Přidat komentář