Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z pastináku a pečeného česneku

Dokonalá symfonie jemných chutí...

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 4 větší pastináky
    • 8–10 stroužků česneku (nebo víc podle chuti), neoloupaných
    • sůl a čerstvě mletý bílý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 4 bobkové listy
    • 2 lžíce másla + rozpuštěné máslo na pokapání
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 střední brambory, oloupané
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 200 ml smetany na vaření
    • muškátový oříšek
    • bylinky (pažitka, petrželka či výraznější kopr) na ozdobení

Příprava jídla

1 Pastináky oloupejte. Jeden nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlépe to jde na mandolíně, ale můžete použít i škrabku na brambory), zbylé tři pastináky nakrájejte na větší kostky.

2 Troubu předehřejte na 200°C. Plátky pastináku a stroužky česneku rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte je a promíchejte s olivovým olejem. Přidejte 2 bobkové listy, vložte do trouby a pečte, dokud nebude pastinák měkký, ale křupavý – pak zkontrolujte, jestli je česnek uvnitř upečený. Pokud ano, vše vyndejte z trouby, přesypte na tác a nechte zchladnout. Není-li česnek ještě zcela měkký, sesypte chipsy a česnek dopečte doměkka. Bobkové listy vyjměte a vyhoďte.

3 Mezitím na másle opečte cibuli do změknutí, přidejte zbývající 2 bobkové listy a kostky pastináku, krátce opečte, přisypte nakrájené brambory, opět opečte, zalijte vývarem, osolte a opepřete a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou brambory úplně měkké, potom odstavte. Vylovte bobkové listy, vyhoďte je, do polévky vymačkejte vnitřky pečených česnekových stroužků a vše společně rozmixujte dohladka.

4 Polévku vraťte na mírný plamen, vmíchejte do ní smetanu, ochuťte muškátovým oříškem a podle potřeby ještě můžete rozředit vodou (záleží na tom, jakou konzistenci máte rádi). Nechte krátce přejít varem.

5 Polévku podávejte ozdobenou bylinkami a pastinákovými chipsy a pokapanou rozpuštěným máslem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Welcome drink z ginu a lesního ovoce

Jednohubky s čočkovým kaviárem

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Pečené bramborové plátky a glazované zelíčko pak čoi

Kynutý věnec s čokoládovou náplní

Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem

Přidat komentář