Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

Pomalu pečená kolínka jsou hit, který nikdy neomrzí. Stačí je nově doplnit sladkokyselými šalotkami a jemným smetanovým špenátem.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT3H
Pečení 3:00
Maso

Ingredience

    • 4 jehněčí kolínka (koupíte např. v Globusu)
    • 1 lžíce olivového oleje + na potření
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 stroužky česneku, prolisované
    • 50g bílé uzené slaniny (špeku), na kostičky
    • 2 cibule, nakrájené nahrubo
    • 4 snítky rozmarýnu
    • 2 bobkové listy

    NA ŠALOTKY

    • 400g malých šalotek, oloupaných
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 80g másla
    • 100ml červeného vína
    • 4 lžíce bílého vinného octa

    NA ŠPENÁT

    • 1 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 500g mraženého listového špenátu, mírně povoleného
    • 100ml smetany ke šlehání (33%)
    • strouhanka na zahuštění podle potřeby
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • špetka sušené majoránky nebo nasekané lístky čerstvé (nemusí být)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 150°C. Kolínka lehce potřete olivovým olejem, osolte, opepřete, potřete česnekem a vše do nich důkladně vmasírujte. Do litinového pekáče vsypte nakrájený špek a nechte z něj vyškvařit tuk, na něj nasypte cibuli a přidejte rozmarýn a bobkové listy a chvilku opékejte, než se všechno rozvoní. Potom vložte maso, podlijte trochou vody, zakryjte a dejte do trouby. Pomalu pečte asi 2,5 hodiny, během té doby kolínka otáčejte, podlévejte vodou podle potřeby a přelévejte výpekem. Ke konci pečení odkryjte a dopečte dozlatova – maso by se mělo doslova rozplývat a oddělovat od kostí.

2 Mezitím na šalotky do rendlíku se silným dnem nasypte cukr a zahřívejte, až se cukr začne tavit. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutý karamel nezačne tmavnout. Do světle hnědého karamelu (měl by mít barvu a konzistenci tekutého medu) vmíchejte máslo a přidejte šalotky. Promíchejte a cibuli nechte asi 2 minuty opékat dozlatova a obalovat v karamelu. Pak zalijte vínem, 100ml vody a octem. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí, ztlumte a duste 20 minut doměkka. Občas promíchejte. Tekutina by se měla odpařit, pokud je potřeba, trochu vody zase přilijte.

3 V dalším rendlíku připravte špenát: Na másle opečte cibuli dozlatova, na ni dejte špenát a nechte ho rozehřát, potom přilijte smetanu a nechte odvařit nadbytečnou tekutinu nebo špenát zahustěte trochou strouhanky. Osolte, opepřete a vmíchejte česnek. Nakonec můžete ozvláštnit trochou dobře promnuté majoránky nebo posypat čerstvou, máte-li ji. Podávejte s kolínkem a šalotkami, jako příloha budou skvělé vařené brambory nebo jemné bramborové knedlíky.

NĚCO NAVÍC

  • České jehněčí maso má sezonu dvakrát do roka – na jaře a na podzim. V tu dobu si jím můžete hezky zpestřit jídelníček – jehněčí totiž nabízí nepřeberné možnosti úprav.
  • Pod pojmem jehněčí rozumíme maso zvířat do stáří 1 roku (přičemž ideální jateční věk je 6 měsíců), potom už se maso označuje jako skopové.
  • Pokud je jehněčí opravdu mladé, dobře upravené a servírované na nahřátých talířích, nemusíte mít z typické jehněčí chuti a vůně obavy.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuře na mléce & opékané knedlíčky

Telecí hřebínek s bylinkovou krustou

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

Pečené křepelky se slaninou, hráškem a mátou

Přidat komentář