Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

Ani dlouhý pobyt v troubě kuřeti neublíží

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H
Pečení 2:00
Kuře Středomořská

Ingredience

    • 4 kuřecí stehna
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 pórek, nakrájený nahrubo
    • 1 velká nebo 2 malé bulvy fenyklu, nakrájené na měsíčky
    • 3 bobkové listy
    • 400 g velkých žampionů, přepůlených
    • 6 velkých stroužků česneku, oloupaných
    • 3 snítky tymiánu
    • 8 lístků šalvěje
    • 250 ml marsaly nebo portského (viz Něco navíc)
    • 125 ml drůbežího vývaru

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 150 °C. V nízkém širokém kastrolu nebo v hluboké pánvi s ohnivzdornými uchy rozehřejte olej. Osolené a opepřené kuře na něm opečte ze všech stran dozlatova a potom přendejte na talíř. Do uvolněného kastrolu dejte pórek, fenykl a bobkový list a opékejte 5 minut. Pak přidejte houby, česnek, tymián a šalvěj, osolte, opepřete a míchejte dalších 5 minut.

2 Vraťte kuře spolu se šťávou, co pustilo, zvyšte plamen a vlijte marsalu. Přiveďte k varu a přilijte vývar. Znovu přiveďte k varu, přiklopte a duste v troubě 1 a 1/2 hodiny. Pak odklopte a pečte dalších 30 minut dozlatova. 

NĚCO NAVÍC

Marsala je dezertní fortifikované víno původem ze Sicílie. Trochu připomíná portské nebo sherry. Suchá verze je vhodná jako aperitiv a hodí se i na vaření. Sladká marsala se podává po jídle, k dezertu, ale je skvělá také na přípravu sladkých a slaných jídel. Koupíte ji ve vinotékách, v Makru nebo ve specializovaných obchodech s italskými lahůdkami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ragú z hovězí kližky s ricottou

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

Jehněčí kolínka s balzamikovým octem

Hovězí hrudí na paprice a pivě

Lék proti zimě: pomalu dušené maso

28x pečené kuře

Přidat komentář