Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Popraskané čokoládové sušenky

Jednoduše božské!

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
47 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 30 sušenek
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení těsta
PT12M
Pečení 0:12
Cukroví Americká

Ingredience

    • 60 g sušených brusinek
    • 40 ml rumu tuzemáku nebo jiného alkoholu
    • 50 g másla
    • 200 g hořké čokolády
    • 2 velká vejce
    • 110 g krupicového cukru 
    • 100 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • špetka soli
    • 100 g moučkového cukru na obalení

Příprava jídla

1 Brusinky naložte do rumu, nejlépe pár hodin napřed.

2 Do ohnivzdorné misky zavěšené na hrnci s vroucí vodou odměřte máslo a čokoládu a nechte zvolna rozpouštět. Čím pomaleji, tím lépe.

3 V kuchyňském robotu vyšlehejte vejce a 60 g cukru do husté světlé pěny; šlehání trvá zhruba 5 minut.

4 Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně zbylého, nevsáknutého alkoholu. Malým tenkým pramínkem vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále přitom nechte robot pracovat při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku. Vzniklé těsto, které je příliš řídké na to, aby připomínalo jakékoli těsto na sušenky, uložte na 2 hodiny do lednice.

5 Troubu předehřejte na 160 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení.

6 Lžící odkrojte kousek zatuhlého těsta, letmo z něj vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a vložte ji do misky se zbylým krupicovým cukrem. Obalte ji, poupravte tvar (nyní to půjde o poznání lépe, těsto už se tolik nelepí) a následně ještě důkladně obalte v moučkovém cukru. Kuličky pak skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se dost roztečou. Na jeden plech jich vměstnáte kolem 15. První hotový plech vložte do trouby a pečte 10–12 minut. Upečené sušenky budou sice uprostřed měkké, avšak pokud je prstem zmáčknete a vytvoříte malý důlek, zase se pomalu vyrovná zpět. Jestliže je přepečete, přijdete o velkou část požitku.

7 Upečené sušenky nechte minutu odpočinout na plechu, pak je nechte vychladnout na mřížce a zabalte ke svačině.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svačinový wrap

Bircher müsli

Kuřecí játrovka

Sendvič s vajíčkovou pomazánkou

Lívanečky

K snídani & k svačině

20 jídel, která děti milují

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý večer, prosím poraďte mi, jak tyto sušenky skladovat, když je chci udělat v předstihu? A jak dlouho se mohou skladovat? Děkuji za odpověď. Fialová
Obrazek uzivatele
Milá Katko, sušenky uchovávejte v suchu – třeba v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem. Držte je stranou od všeho příliš aromatického (jako například uzenin), aby vám nenačichly. Takto vydrží velmi dlouho, protože neobsahují žádné vlhké suroviny. Nejspíš ale začnou brzy tvrdnout.
Obrazek uzivatele
Milá Jano, děkuji mnohokrát za Vaši odpoveď. Pomohla mi. Hezký den, Katka
Obrazek uzivatele
To mám radost, děkuji. :)
Obrazek uzivatele
Jsou výborné. Jen ty kuličky je třeba dělat opravdu malé, nám tak vyšla spíše větší kolečka. Ale zaprášilo se po nich i tak !
Obrazek uzivatele
Mám na tyto sušenky ještě jiný recept, pouze se 60g cukru. Stačí :-)
Neměla jsem doma 2 čokolády, tak jsem dala jen jednu a sušenky byly výborné, skoro lepší. Takže už dávám jen 100g. Peču je jako dárek a vždycky mají úspěch.
Obrazek uzivatele
Dobry vecer, je cas adventu a snad kazdaúy, pece. Chystam se delat opet tradicni skvelou vanockua a ta uplne nej nej nej osvedcena byla vydana, ci otistena v cisle 12/2006, ta vsak na zdejsim portalu neni, bohuzel, protoze je uplne nejlepsi, dalsi co byly uvedeny, nejsou tak skvele…. Krasne svatky vsem!!!
Obrazek uzivatele
uplne fantasticke priam pre milovnikov cokolady :)

Přidat komentář