OBCHOD

Portugalské paprikové kuře

Pikantní marináda a ostrý dip promění obyčejné kuře v opravdovou delikatesu. 

Vydání: 2016/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 1:10
Kuře

Ingredience

    • 1 kuře (cca 1,6kg), rozříznuté podél páteře a rozložené na motýlka (viz Něco navíc)
    • 600g batátů nebo brambor (my jsme použili oba druhy), oloupaných a nakrájených na tenoučké plátky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 snítky tymiánu
    • 2 lžíce olivového oleje

    NA MARINÁDU

    • 3 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
    • 1/2 lžičky drcené sušené chilli papričky
    • 1 lžíce mleté uzené papriky
    • 60ml citronové šťávy
    • 1 lžíce červeného vinného octa
    • 60ml olivového oleje

    NA DIP

    • 2 dlouhé zelené chilli papričky, nasekané nahrubo
    • hrst koriandrových lístků
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 150g kvalitní majonézy
    • 60g zakysané smetany

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220°C. Přísady na marinádu dejte do robotu a rozmixujte. Odložte si asi polovinu marinády na později a zbytkem potřete kuře. Marinádu vmasírujte do kůže. Pak kuře propíchněte 2 dlouhými jehlicemi, abyste upevnili placatý tvar, a položte do lehce vymazaného pekáče. Přiklopte nebo uzavřete alobalem a odložte.

2 Do mísy dejte plátky batátů či brambor a tymián, zakápněte olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.

3 Pekáč s kuřetem vložte do trouby a pečte 30 minut, pak kuře obraťte a pečte dalších 20 minut. Při obracení vložte do trouby také plech s batáty či bramborami. Po 20 minutách kuře odklopte, potřete odloženou marinádou a pečte 15–20 minut dozlatova. Batáty a brambory by měly být hotové zhruba ve stejnou dobu.

4 Mezitím co se kuře a batáty či brambory pečou, připravte si dip. Do robotu nebo raději malého sekáčku dejte chilli, koriandr, olej, citronovou šťávu a nasekejte najemno. Smíchejte s majonézou i zakysanou smetanou (ne v robotu, to by dip příliš zřídl) a osolte podle chuti.

5 Pečené kuře podávejte s batáty či bramborami a připraveným dipem.

NĚCO NAVÍC

Nejdříve odstřihněte nebo vyřízněte páteř a odstraňte vidlicovou kost. Pak obraťte kuře prsíčky nahoru a dlaní roztlačujte, až se zploští. Podle potřeby odstřihněte poslední špičatý článek křidýlek a zasuňte je směrem dolů. Ploché kuře můžete zajistit 2 špejlemi či jehlicemi, jak vidíte na obrázku k receptu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Česnekové kuře s rukolovou zálivkou

Pečené jarní kuřátko s estragonem a citronem

Bylinkové pečené kuře s bramborami

Lepkavé kuře se sójovou omáčkou a zázvorem

28x pečené kuře

Přidat komentář