Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajská omáčka s masem z vývaru

Božská rajská jako od babičky!

Vydání: 2018/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Vaření 1:00
Omáčka

Ingredience

    • 1 lžíce másla
    • 1 menší cibule + 1 velká mrkev (či 2 malé) + kousek celeru + 2 malé petržele, vše nakrájené na kousky
    • 2 lžíce dobrého rajského protlaku (my jsme použili italský doppio concentrato)
    • 1/4 lžičky mleté skořice + 3 kuličky černého pepře + 1 kulička nového koření bouquet garni: 1 malý bobkový list + 3 snítky tymiánu (svázané kuchyňským provázkem)
    • proužek citronové kůry
    • 1–2 lžíce hladké mouky
    • kapka octa (bílý vinný nebo jablečný)
    • 1 litr hovězího či zeleninového vývaru
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 4 zralá rajčata, nakrájená
    • 60 ml dobrého červeného vína
    • šťáva z 1/2 citronu
    • uvařené maso z vývaru k podávání

Příprava jídla

1 V rendlíku opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty, potom přidejte protlak, opečte ho a pak přidejte i koření, bouquet garni a kůru z citronu; opečte dozlatova.

2 Pak zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, rajčata, víno i citronovou šťávu. Asi 1 hodinu zvolna vařte. Pak vyjměte bouquet garni a citronovou kůru. Omáčku propasírujte přes síto a v případě potřeby ještě rozmixujte, podle chuti dolaďte a podávejte s masem z vývaru.

NĚCO NAVÍC
K rajské omáčce můžete podávat houskové knedlíky, těstoviny (třeba domácí nudle – viz recept na polévku) nebo rýži.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou

Vepřová terina s játry

Králík na paprice

Jablečno-hruškový kompot s bylinkami

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Přidat komentář