Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajská polévka s tvarohovými nočky

Báječná pikantní polévka vylepšená vínem a jemnými nočky může úspěšně nahradit tu, která se ve vaší rodině vaří už léta. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 10 zralých rajčat
    • 2 lžíce másla
    • 1 lžíce oleje
    • 1 velká cibule
    • 1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel
    • 100ml bílého vína
    • 1 bobkový list
    • 3 snítky tymiánu
    • 250ml rajčatového pyré (passaty)
    • 1 litr zeleninového vývaru či vody + případně na dokončení
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka třtinového cukru (nemusí být)
    • čerstvé oregano a/nebo tymián na ozdobení
    • tvarohové nočky 

    TVAROHOVÉ NOČKY

    • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
    • 25 g změklého másla
    • sůl
    • 125 g měkkého tvarohu
    • 1 lžíce zakysané smetany (30%)
    • 40g dětské krupičky 

Příprava jídla

1 Rajčata navrchu mělce nařízněte do kříže a vložte na minutu do vroucí vody. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte nadrobno.

2 V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidejte připravená rajčata, osmahněte, zalijte vínem, přihoďte koření a bylinky a duste asi 10 minut. Přilijte passatu a vývar nebo vodu a vařte dalších 10–15 minut, dokud není zelenina zcela měkká.

3 Vyjměte koření a bylinky, polévku rozmixujte a dolaďte solí, pepřem a cukrem, je-li třeba. Pokud je polévka moc řídká, ještě ji chvíli povařte, nebo je-li naopak hustá, rozřeďte ji vývarem. 

 

TVAROHOVÉ NOČKY

1 Na nočky z bílku ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo s trochou soli a se žloutkem, vmíchejte tvaroh a smetanu. Prošlehejte a zapracujte krupičku společně s tuhým sněhem z bílku.

2 Z těsta dvěma lžičkami vykrajujte nočky, pokud se na lžičky těsto lepí, namočte je pokaždé do vody. Nočky ihned vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte je 2–3 minuty a během vaření je otočte. Vyjměte je sítkem, nechte okapat a vložte do polévky až při podávání.

NĚCO NAVÍC

Do hmoty na nočky můžete přidat trochu výraznějšího nastrouhaného sýra, například parmazánu apod. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kulajda s vejcem

Gulášová polévka z líček

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Kapustová polévka s klobásou

Polévka je grunt!

50 polévek na zahřátí

Česká kuchyně – polévky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Místo 10 rajčat použita konzerva loupaných Mutti. Na závěr ozdobeno zakysanou smetanou.
Dobrý recept. Lahodné.

Přidat komentář