Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Řecká musaka

„A vážně chcete vařit musaku? S tou je ale hrozně práce,“ varovala nás Martha Elefteriadu, když jsme ji zvali do naší redakční kuchyně. Práce to byla, ale výsledek předčil očekávání. Udělejte si ji s námi!
10. 8. 2016 | Autor: redakce apetitu

Ingredience

  • 5 středních lilků
  • 4–5 větších brambor, varný typ B
  • 4 zralá masitá rajčata
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 600g mletého masa (může být i směs, například jehněčího a hovězího)
  • 1 sklenka červeného vína
  • špetka mleté skořice + sůl
  • rostlinný olej na opékání

NA BEŠAMEL

  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 5–6 lžic hladké mouky
  • 750ml plnotučného mléka
  • 3 vejce, žloutky a bílky oddělené
  • hrnek strouhaného čedaru
  • špetka muškátového oříšku 

Krok za krokem

KROK 1 a 2: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Omyté lilky nakrájejte na zhruba 1cm plátky. Pořádně je osolte (nebojte se, sůl potom opláchnete) a dejte na síto vypotit (trvá to asi 30 minut). 

KROK 3: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Brambory oloupejte, nakrájejte na 1cm plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pozor, nesmějí se rozvařit! Pak je slijte a odložte. 

KROK 4: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Rajčata rozpulte, zbavte tvrdé části u stopky a z řezné strany nastrouhejte nahrubo až do prázdné slupky. Oloupanou cibuli nastrouhejte nahrubo. 

KROK 5: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Do pánve dejte trošku vody, cibuli a přepuštěné máslo. Zvolna opékejte, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Pak přidejte maso a promíchejte. 

KROK 6: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Směs zalijte vínem a přidejte rajčata a trošku vody, aby maso bylo téměř pod hladinou. Přidejte skořici, osolte a nechte zvolna bublat do odpaření vody. 

KROK 7: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Lilky v sítu propláchněte studenou vodou, abyste je zbavili soli i šťávy, kterou pustily. Každý plátek pak důkladně osušte čistou utěrkou. 

KROK 8: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Plátky lilků opékejte z obou stran do světle hnědé barvy ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a opečené skládejte na tác nebo na mísu. Nechte vychladnout. 

KROK 9: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Na bešamel rozpusťte ve větším rendlíku přepuštěné máslo, vsypte na něj mouku a míchejte ji, dokud nezačne zlátnout. 

KROK 10: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Jíšku zalijte horkým mlékem a důkladně promíchejte, aby potom v bešamelu nebyly hrudky. 

KROK 11: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Do připraveného bešamelu hned zatepla zašlehejte žloutky a nastrouhaný sýr. Podle potřeby osolte a ochuťte špetkou muškátového oříšku. 

KROK 12: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Z bílků ušlehejte pevný sníh. Aby se vám opravdu povedl, musíte použít skutečně čistou mísu i metly! 

KROK 13: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Když je maso pěkně opečené a veškerá voda se už odpařila, opatrně k němu vmíchejte sníh z bílků. Troubu předehřejte na střední teplotu. 

KROK 14: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Na dno zapékací misky či pekáčku jako první rozprostřete polovinu opečených plátků lilku, na ně navrstvěte polovinu připraveného masa. 

KROK 15: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Pokračujte vrstvou z poloviny dávky brambor, následuje opět vrstva masa. Na ně rozložte zbylé plátky brambor a zakončete druhou polovinou opečených plátků lilku. 

KROK 16: Příprava zeleniny, masa a bešamelu

Celou zapékací misku zalijte bešamelem a vložte do trouby na 45 minut – za tu dobu se všechno krásně propeče a na musace se vytvoří zlatavá krustička. 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

Kromě toho, že se Martha Elefteriadu celý život věnuje zpěvu a tanci, také vaří – a to skvěle a skoro profesionálně. Je totiž autorkou řecké kuchařky, která poprvé vyšla v roce 1992 (ve své době byla jednou z nejúspěšnějších kuchařek na trhu) a celkem se dočkala čtyř vydání. „Její úspěch je ale především úspěchem řecké kuchyně. A ta boduje jednak proto, že Řecko je pro spoustu Čechů srdeční záležitost, a ti všichni si po návratu z dovolené chtějí vařit řecká jídla, ale především proto, že je výjimečně jednoduchá a skvěle vyvážená,“ říká Martha. (Víc informací o zpěvačce i její kuchařce najdete na www.martha-tena.net.) 

Martha Elefteriadu nám ukázala spoustu triků, jak si ulehčit práci a zároveň neošidit výsledek. Třeba strouhání rajčat nás nadchlo. Je to tisíckrát jednodušší než spařování, loupání a následné krájení. 

 

CO SE NAUČÍTE:

  • Připravit lilky pro další úpravy
  • Podusit a ochutit mleté maso
  • Uvařit jemný bešamel se sýrem
  • Navrstvit a upéct skvělou musaku 

Přidat komentář