Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ricottová zmrzlina bez míchání inspirovaná sicilskými cannoli

Hříšně sladká, nebesky dobrá...

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 12 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT5H
Zmrzlina

Ingredience

    • 2 kelímky (celkem 400 g) 40% smetany ke šlehání
    • 1 kelímek (200 g) 33% smetany ke šlehání
    • 1 malý vanilkový lusk, rozpůlený, dřeň vyškrábnutá
    • 450 g ricotty (nejlépe bez stabilizátorů)
    • 1 (cca 400 g) konzerva slazeného kondenzovaného mléka (salka)
    • 1 lžička mleté skořice + k podávání
    • špetka vločkové mořské soli
    • cca 200 g skořicových sušenek (my jsme použili skořicové kousky ze 2 balení esíček), rozlámaných
    • 100 g hořké čokolády, nasekané nadrobno
    • 100 g pistácií, nasekaných nadrobno (nepražené bývají zelenější, opražené zase chutnější)

Příprava jídla

Smetanu přiveďte těsně pod bod varu, vložte vanilkový lusk a dřeň, nechte půl hodiny louhovat, potom vyjměte lusk a smetanu vychlaďte.

2 Do mísy robotu dejte ricottu, prošlehejte ji a pak tenkým pramínkem za stálého šlehání vlévejte salko. Až bude směs hladká, přidejte třetinu ochucené smetany, prošlehejte, ochuťte skořicí a špetkou mořské soli. Vlijte zbývající smetanu a vyšlehejte dohusta a do měkkých špiček (chce to trochu trpělivosti a citu pro vystižení správného okamžiku). Začněte na střední výkon 30 sekund, pak pokračujte na silný cca 5 minut.

3 Ochutnejte a podle potřeby dolaďte solí a/nebo skořicí. Vmíchejte rozlámané sušenky. Hmotu přesuňte do vhodné nádoby a mrazte 4–5 hodin. Pak půjde snadno nabírat. Když necháte zmrzlinu v mrazáku déle, ztuhne a musíte ji vyndat 20–30 minut dopředu, aby zase změkla.

4 Zmrzlinu podávejte posypanou čokoládou a pistáciemi, popřípadě i poprášenou další mletou skořicí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Grilované nektarinky s burratou, chilli a mátou

Citronovo-mátové cuketky

Paella po valencijsku

Salát s rajčaty a chorizem

Hovězí skirt steak se salsou verde

Přidat komentář