Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rozinkovo-ořechová babka

Tahle náplň je favoritem naší art directorky Marcelky – chutná jako nejlepší jablečný štrúdl, i když v ní není ani jedno jablko! 

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 babku
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    1/2 dávky základního těsta 

    NA NÁPLŇ

    • 1,5 hrnku zlatých rozinek, propláchnutých a namočených na 10 minut do teplé vody, scezených
    • 85g krupicového cukru
    • 3 lžíce másla, změklého + na vymazání
    • 1/2 lžíce mleté skořice
    • špetka soli
    • 1/4 hrnku tmavých rozinek, propláchnutých a namočených na 10 minut do teplé vody, scezených
    • 1/2 hrnku vlašských ořechů, opražených a nasekaných nahrubo

    NA POLEVU

    • 60g másla
    • 3 lžíce plnotučného mléka
    • 1 lžíce mleté skořice špetka soli
    • 85g moučkového cukru 

Příprava jídla

1 Na náplň nasekejte v robotu dohladka všechny přísady kromě tmavých rozinek a ořechů.

2 Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10x23cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40cm. Z rozmixované náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, přičemž nechte 1cm volný okraj. Posypte tmavými rozinkami a ořechy. Od strany nejblíže k vám těsně sviňte na roládu. Ostrým nožem každou roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím dvě rolády dlouhé zhruba 20cm. Špachtlí potřete jednu z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvihněte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír odstraňte.

4 Na polevu v rendlíku rozpusťte máslo v mléce. Prošlehejte se zbývajícími přísadami a potřete horké babky. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní recept na těsto na babky

Meruňkovo-marcipánová babka

Čokoládová babka

3x babka

reklama

Přidat komentář