Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžový kuba

Vánoční kuba z krup je sice tradiční, ale ne každý má kroupy v oblibě. My jsme se při vymýšlení receptu inspirovali italským houbovým rizotem a výsledek je víc než skvělý.

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20

Ingredience

    • 1 hrnek sušených hub
    • 2 lžíce rostlinného oleje + na formičky
    • 1/2–1 lžička mletého kmínu
    • 10 lístků šalvěje, nasekaných
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2–3 stroužky česneku, na tenké plátky
    • 1,5 hrnku rýže, propláchnuté, slité a okapané
    • mořská sůl a čerstvě drcený pepř
    • 1,5 hrnku zeleninového vývaru
    • 1 lžička majoránky, rozemnuté
    • 150 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 5 lžic nastrouhaného sýra typu parmazán
    • 2 lžíce japonské strouhanky panko

Příprava jídla

1 Houby zalijte teplou vodou, aby byly těsně ponořené, a nechte je namočené asi 30 minut nebo déle.

2 V rendlíku na oleji opečte kmín a větší část šalvěje do rozvonění, přidejte cibuli, opečte ji doměkka, pak přidejte česnek, krátce ještě promíchejte a přisypte rýži. Osolte, opepřete, chvíli opékejte a pak zalijte hrnkem hub i s nálevem a přilijte ještě 1,5 hrnku vývaru. Promíchejte, zakryjte a nechte zakryté dusit, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Rýže by měla být na skus, pokud není, nechte ji ještě dojít pod pokličkou.

3 Hotovou směs nechte mírně zchladnout, promíchejte ji s majoránkou, smetanou a 2–3 lžícemi parmazánu a naplňte ji do zapékacích misek vytřených olejem. Navrch posypte směsí zbývajícího parmazánu, strouhanky a zbylé šalvěje a dejte zapéct při 180°C na 20 minut do trouby, aby povrch krásně zezlátl.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Voňavé vánoční kakao

Vánočky do dlaně

Ovocná bowle

Tradiční rybí polévka s hrachem

Mandlové řízečky z vepřové panenky

Kapří kuličky

Krůtí pečeně na černo

Zelný salát s mrkví

Salát Venezuela

Krupicové noky

Třísýrová kaše

Opilé ovoce

Domácí zmrzlina z mascarpone

Štědrý den podle Apetitu

Vánoce jinak

Přidat komentář