Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

„Rýžový nákyp jsem neměl rád, dokud jsem si recept nevylepšil – švestkami v portském, pudinkem a pravou vanilkou,“ říká o svém oblíbeném jídle šéfkuchař Jiří Štift.

Vydání: 2014/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Vaření 0:45 a pečení
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 250 g kulatozrnné rýže
    • 1 a 3/4 l mléka
    • špetka soli
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 1 celá skořice
    • 1 hvězdička badyánu
    • 1 vanilkový lusk

    NA PUDINK

    • 40 g vanilkového pudinku
    • 500 ml mléka
    • 2 lžíce krupicového cukru

    NA ŠVESTKY

    • 200 g sušených švestek
    • 200 ml portského vína
    • 1 celá skořice
    • 1 hvězdička badyánu

    NA DOKONČENÍ

    • 2 bílky
    • 125 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Rýži properte, vsypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte špetku soli, cukr, skořici a badyán. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a přidejte je k rýži. Rýži uvařte doměkka (míchejte, připaluje se!).

2 Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvařte pudink (dle návodu na obalu).

3 Švestky dejte do hrnce, zalijte portským vínem, přidejte skořici a badyán a vařte, dokud se portské nevsákne do švestek.

4 Troubu předehřejte na 180 °C. Do malých mističek nebo jedné větší zapékací mísy rozdělte polovinu rýže, tu přelijte polovinou pudinku, na něj rozložte švestky, přelijte je zbylým pudinkem a zakončete vrstvou rýže. Dejte do trouby a pečte 20 minut.

5 Mezitím vyšlehejte bílky a po částech do sněhu zašlehejte cukr. Sníh naneste na nákyp a dejte ještě na 10 minut pod gril. (Nebo zvyšte teplotu na 200 °C a nechte v troubě čepici zezlátnout.)

O AUTOROVI RECEPTU

Jiří Štift vede restauraci Spices hotelu Mandarin Oriental, ve které můžete ochutnat k dokonalosti dotažená asijská jídla. Neznáme jiného kuchaře, který by uměl tak naservírovat jídlo jako Jirka. Omáčku vám na talíř nalije s takovou noblesou, že by se od něj mohlo učit i služebnictvo anglické královny! 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládový rýžový pudink

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Přidat komentář