Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

Vlastně vůbec nevíte, že něco jíte – tenhle rafinovaný dezert je totiž lehký jako ten nejjemnější letní vánek.

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí a chlazení
PT10M
Pečení 0:10
Dort

Ingredience

    NA TYMIÁNOVOU SMETANU

    • lístky otrhané ze 2–3 snítek citronového tymiánu
    • 200 ml smetany ke šlehání (33%)

    NA TĚSTO

    • 0,05 g šafránu
    • cca 2 lžíce vroucí vody
    • 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
    • špetka soli
    • 125 g krupicového cukru
    • 125 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku

    NA KRÉM

    • 125 g borůvek (mražených či čerstvých)
    • 1/2 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
    • 250 g mascarpone
    • 250 g krémového (smetanového) sýra
    • 200ml připravené tymiánové smetany (viz výše)
    • moučkový cukr podle chuti

    NA DOKONČENÍ

    • čerstvé borůvky
    • citronový tymián

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte tymiánovou smetanu na krém. Pomocí hmoždíře lehce rozmělněte tymiánové lístky. Lze je i důkladně promnout mezi prsty nebo najemno nasekat. Tymián vsypte do smetany, a zatímco budete péct korpus, nechte louhovat v lednici. Můžete také smetanu s tymiánovými lístky krátce svařit, nechat vychladnout a uložit do lednice, ideálně přes noc. Před přidáním do krému ji přeceďte přes jemné sítko.

2 Šafrán namočte do cca 2 lžic vroucí vody a nechte stát. Troubu předehřejte na 180°C a obdélníkový plech o rozměrech 35x45cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte cca 1–2 minuty do polotuha. Šafrán slijte a vlažný výluh přilijte do žloutkové směsi. Šlehejte dál do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta stěrkou zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Nechte 5 minut chladnout. Namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout.

3 Borůvky a dřeň z vanilkového lusku dejte do rendlíku, zalijte 2 lžícemi vody (nebo 3, pokud bude třeba), zasypte cukrem a přiveďte k varu. Ovoce rozmačkejte lžící a přes jemné síto přepasírujte do jiného rendlíku. Opět přiveďte k varu. Ve lžíci vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím borůvkám. Za neustálého míchání krátce povařte. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.

4 Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a scezenou tymiánovou smetanou do pevného krému. Zašlehejte připravené borůvky. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

5 Rozmotejte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný nebo jen velmi tence potřený pruh podél jedné z delších stran. Znovu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinářské fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

6 Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobicí špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice.

7 Roládu po vyndání z lednice ozdobte krémem, čerstvými borůvkami a citronovým tymiánem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ostružinové muffiny s levandulí

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Dort s malinovou pěnou & s bazalkovým cukrem

Citronovo-rozmarýnové sušenky

Přidat komentář