OBCHOD

Salát panzanella

Salát pocházející z italské Florencie se právem proslavil po celém světě. Chléb v salátu krásně nasákne všechny chutě.

Vydání: 2013/8
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odpočinutí
Pečení 0:25
Salát Italská

Ingredience

    • 3 červené papriky
    • 300 g italského chleba, den starého 
    • 100 ml panenského olivového oleje + na pokapání chleba
    • 650 g směsi třešňových rajčátek, větší rozčtvrcená, menší přepůlená
    • 2 velká masitá rajčata (nejlépe býčí srdce), nakrájená nahrubo
    • 1/2 lžičky krupicového cukru
    • 60 ml dobrého červeného vinného octa 
    • 1/2 červené cibule, nakrájené na plátky 
    • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno 
    • 8 sardelových řezů (nemusí být)
    • 2 hrsti bazalkových lístků

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na plech dejte papriky a vedle v dostatečné vzdálenosti chleba natrhaný na kousky. Chleba pokapejte olejem. Pečte za občasného obracení, až se na paprice udělají hnědé puchýře a chleba zezlátne; trvá to 20–25 minut (chleba možná budete muset vyndat dřív). Papriky dejte do plastového sáčku a nechte je zapařit. Pak je oloupejte a zbavte semeníku. Nakrájejte je nahrubo. 

2 Mezitím smíchejte rajčata a cukr ve velké míse, osolte a nechte 25–30 minut odpočinout, až pustí šťávu. Přidejte chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli a česnek. Promíchejte a nechte stát dalších 30 minut. Přidejte pečenou papriku a bazalku a zlehka promíchejte, případně dochuťte, ozdobte sardelkami a podávejte.

Jak ještě chleba využít…

Bylinkové krutony
Zbylou bagetu, bílý nebo obyčejný tmavý chleba nakrájejte na kostky. Dejte na plech, osolte, pokropte olivovým olejem, přidejte nasekanou petrželku a drcený česnek. Promíchejte a pečte  v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Krutony lze i zamrazit a podle potřeby přidávat do polévky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tyrolské knedlíčky se špenátem a gruyérem

Salát fatuš

Toskánská rajčatovo-chlebová polévka

Pizza bagety

Zapečená brokolice s chlebem a slaninou

Syté & pestré saláty

reklama

Přidat komentář