Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát s vejci a grilovaným lilkem

Tenhle salát je inspirovaný izraelským sendvičem zvaným sabich. Je skvělý k obědu, k večeři i ven k vodě.

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
P
Salát

Ingredience

    • 200 g bulguru
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 12–24 křepelčích vajíček
    • 2 střední lilky, nakrájené na 1 cm silné podélné plátky
    • panenský olivový olej podle potřeby
    • 1 lžička sumahu (škumpy koželužské, červeného orientálního koření nakyslé chuti, koupíte např. na www.koreni.cz)
    • 1 červená cibule, na kostičky
    • 3 řapíky celeru, na kostičky
    • 1/2 salátové okurky (nebo 1 malá polní okurka), oloupaná a na kostičky
    • 200 g oválných rajčat nebo třešňových rajčátek, nakrájených na kostičky nebo na čtvrtky
    • po 1 svazečku máty, koriandru, a hladkolisté petrželky, vše nasekané
    • kůra a šťáva ze 2 citronů
    • 2 lžíce sezamové pasty tahini
    • 250 g řeckého jogurtu
    • 2 lžíce opražených sezamových semínek (jakékoli barvy, i směsi) + navíc na posypání
    • prohřátý chléb pita nebo jiné chlebové placky k podávání 

Příprava jídla

1 Bulgur uvařte podle návodu na obalu, aby byl al dente.

2 V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte křepelčí vajíčka a vařte přesně 3 minuty. Pak je vylovte, okamžitě zchlaďte studenou vodou, oloupejte a rozpulte.

3 Nakrájené lilky potřete cca 2 lžícemi olivového oleje a opečte po dávkách na grilu nebo na grilovací pánvi, aby se na nich udělala mřížka a uvnitř změkly. Hotový lilek posypte sumahem, osolte a opepřete.

4 Do připraveného bulguru vmíchejte cibuli, řapíkatý celer, okurku a rajčata, spolu s mátou, koriandrem a většinou petrželky. Přidejte olej podle chuti plus nastrouhanou kůru ze 2 citronů a šťávu z 1. Osolte a opepřete. Plátky lilku podélně rozpulte a vmíchejte do salátu.

5 Zbývající citronovou šťávu smíchejte s pastou tahini, jogurtem a sezamovými semínky a podle potřeby nařeďte vodou (cca 1 lžící).

6 Na servírovací talíř rozprostřete připravený salát a na něj rozložte vajíčka. Doplňte miskou s jogurtovou zálivkou, chlebovými plackami a posypte zbývající petrželkou a dalším sezamem.

NĚCO NAVÍC
Křepelčí vajíčka můžete nahradit 6–9 slepičími vejci vařenými natvrdo či nahniličko (6–7 minut, respektive 9–10 minut, po vložení do vroucí vody) a nakrájenými na silné plátky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Masové ragú v rolovaném lilku

Lilková pizza po sicilsku

Ryba na víně se zeleninou

Lilková parmigiana

22 podob lilku

Syté & pestré saláty

Přidat komentář