Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Na 4 bagety

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1853 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 232 g
Tuky 63 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se receptem z blogu Nuselská kuchta, jen jsme v něm kvásek nahradili droždím. Díky předkvašenému těstu bagety vydrží vláčné až 3 dny.

Suroviny

NA ROZKVAS
mouka žitná hladká 60 g
mouka chlebová 195 g
voda 166 g
vlažná
droždí sušené 8 g
sůl 8 g
NA SEMÍNKOVOU ZÁPARU
semínka 90 g
směs
dýňová semínka 50 g
voda 200 g
vroucí
sůl 6 g
NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 200 g
mouka chlebová 400 g
+ na podsypání
sůl 17 g
melasa 1 ČL
či sladidlo z ječmenného sladu
voda 300 g
vlažná
mix semínek dle volby na obalení

Postup

1

Přísady na rozkvas smíchejte do tužšího těsta a nechte hodinu stát v pokojové teplotě. Pak dejte rozkvas do lednice, kde na vás počká, než budete péct, třeba přes noc, maximálně však tři dny.

2

Připravte záparu, tedy navlhčená semínka. Lněné semínko rozmixujte, ostatní nechte v celku. Zalijte vroucí vodou a přikryjte pokličkou nebo obráceným talířem, aby semínka natáhla vlhkost (odtud název zápara.) Nechte nejméně hodinu odstát. Můžete také vložit do led- nice a nechat odpočinout, v takovém případě před pečením nechte záparu dojít pokojové teploty.

3

Ve velké míse smíchejte obě mouky, sůl, melasu a vodu. Pak přidejte záparu a smíchejte. Nakonec zapracujte těsto z rozkvasu. Hněťte, dokud nevytvarujete hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Zakryjte proti osychání a nechte kynout. V tuto chvíli můžete dát těsto kynout buď přes noc do lednice, nebo jej nechat v pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4

Těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Pracovní desku velmi lehce pomoučněte a posypte bohatě semínky – jak budete bagety tvarovat, rovnou je v semínkách obalíte. Vytvarujte válečky s užšími konci, vložte je na pečicí papír, přikryjte a nechte znovu nakynout.

5

Mezitím zapněte troubu na maximum (250°C) a dovnitř na mřížku vložte buď pečicí kámen na pizzu, nebo plech, který napomůže, aby se bagety dobře propekly odspodu. Druhý plech, který využijete na zapařování, vložte na dno trouby.

6

Jakmile je trouba rozpálená a bagety nakynuté, připravte si hrnek vařící vody. Rychle otevřete troubu, na pečicí kámen nebo obrácený (co nejrovnější) plech přesuňte bagety a do druhého rozpáleného plechu na dně trouby vlijte horkou vodu. Bleskově troubu zavřete, ať unikne co nejméně páry. Za 10 minut snižte teplotu na 230°C a dopékejte dalších asi 20 minut.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete muset bagety péct nadvakrát – podle velikosti trouby a pečicího kamene nebo plechu (bagety v troubě nabudou a mohly by se k sobě přilepit).

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč