Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Semínkové bagety

Inspirovali jsme se receptem z blogu Nuselská kuchta, jen jsme v něm kvásek nahradili droždím. Díky předkvašenému těstu bagety vydrží vláčné až 3 dny.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 4 bagety
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odstátí a kynutí
PT25M
Pečení 0:25
Chléb a pečivo

Ingredience

    NA ROZKVAS

    • 60 g žitné mouky
    • 195 g pšeničné chlebové hladké mouky
    • 166 g vlažné vody
    • 8 g sušeného droždí
    • 8 g soli

    NA SEMÍNKOVOU ZÁPARU

    • 90 g libovolných semínek (směs chia, máku, loupaného konopného, lněného...)
    • 50 g dýňových semínek
    • 40 g ovesných vloček
    • 200 g vroucí vody
    • 6 g soli

    NA TĚSTO

    • 200 g pšeničné celozrnné mouky
    • 400 g pšeničné chlebové mouky + trocha na podsypání
    • 17 g soli
    • 1 lžička melasy či sladěnky (sladidlo z ječmenného sladu)
    • 300 g vlažné vody
    • mix semínek dle volby na obalení

Příprava jídla

1 Přísady na rozkvas smíchejte do tužšího těsta a nechte hodinu stát v pokojové teplotě. Pak dejte rozkvas do lednice, kde na vás počká, než budete péct, třeba přes noc, maximálně však tři dny.

2 Připravte záparu, tedy navlhčená semínka. Lněné semínko rozmixujte, ostatní nechte v celku. Zalijte vroucí vodou a přikryjte pokličkou nebo obráceným talířem, aby semínka natáhla vlhkost (odtud název zápara.) Nechte nejméně hodinu odstát. Můžete také vložit do led- nice a nechat odpočinout, v takovém případě před pečením nechte záparu dojít pokojové teploty.

3 Ve velké míse smíchejte obě mouky, sůl, melasu a vodu. Pak přidejte záparu a smíchejte. Nakonec zapracujte těsto z rozkvasu. Hněťte, dokud nevytvarujete hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Zakryjte proti osychání a nechte kynout. V tuto chvíli můžete dát těsto kynout buď přes noc do lednice, nebo jej nechat v pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4 Těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Pracovní desku velmi lehce pomoučněte a posypte bohatě semínky – jak budete bagety tvarovat, rovnou je v semínkách obalíte. Vytvarujte válečky s užšími konci, vložte je na pečicí papír, přikryjte a nechte znovu nakynout.

5 Mezitím zapněte troubu na maximum (250°C) a dovnitř na mřížku vložte buď pečicí kámen na pizzu, nebo plech, který napomůže, aby se bagety dobře propekly odspodu. Druhý plech, který využijete na zapařování, vložte na dno trouby.

6 Jakmile je trouba rozpálená a bagety nakynuté, připravte si hrnek vařící vody. Rychle otevřete troubu, na pečicí kámen nebo obrácený (co nejrovnější) plech přesuňte bagety a do druhého rozpáleného plechu na dně trouby vlijte horkou vodu. Bleskově troubu zavřete, ať unikne co nejméně páry. Za 10 minut snižte teplotu na 230°C a dopékejte dalších asi 20 minut.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete muset bagety péct nadvakrát – podle velikosti trouby a pečicího kamene nebo plechu (bagety v troubě nabudou a mohly by se k sobě přilepit).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slunečnicové kostky

Špaldovo-žitný chléb Pekařova chlebaře

Kváskový mazanec

Louhované bulky

Máslové hřebeny se skořicí

Japonský mléčný chléb

Přidat komentář