Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Shortbread

Původní recept se skládá z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a tří dílů ovesné mouky. Angličané do nich přidávají různé přísady na ochucení, my pro vás ale máme základní verzi, protože si myslíme, že lehce slaná, nepřekombinovaná chuť přijde o Vánocích vhod. 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 2 plechy
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odležení
PT20M
Pečení 0:20
Cukroví

Ingredience

    • 200g hladké mouky
    • 1/4 lžičky soli
    • 125g co nejkvalitnějšího másla (viz Něco navíc), změklého 
    • 50g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru (viz Něco navíc) 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte se solí. Elektrickými metlami našlehejte máslo, postupně přidávejte krupicový a vanilkový cukr. Do krému vmíchejte mouku a zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici aspoň 20 minut odležet.

2 Těsto rozválejte na cca půlcentimetrový plát. Vykrajujte z něj kolečka. Několikrát je zlehka propíchněte vidličkou a pečte 17–20 minut; v polovině pečení otočte plech přední stranou dozadu. Sušenky by měly být lehounce nazlátlé, ale stále ještě bělavé.

NĚCO NAVÍC

Kupujte máslo označené jako čerstvé, pouze v takovém je optimální podíl všech složek. Jinak označená másla mohla být před distribucí zmražená i několik let! (Čerstvé máslo můžete koupit i od prodejců na trhu nebo v obchodech s farmářskými potravinami, nejčastěji na váhu.) Vanilkový cukr musí obsahovat přírodní mletou vanilku, s celou škálou její přírodní chuti a vůně. Cukr vanilinový je obohacen průmyslově vyráběným vanilinem, takže jeho aroma je jen jednorozměrné. Cenový rozdíl mezi nimi není tak velký a my rozhodně doporučujeme vanilku pravou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Madlenky

Išlské dortíčky

Melomakarona

Domácí Oreo

Casoncelli

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

Přidat komentář