Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šišky se zelím a slaninou

Bramborové šišky se nejlépe válejí z brambor uvařených den předem. Pokud ale brambory z předchozího dne nemáte, můžete je po uvaření oloupat, nakrájet na kusy, rozprostřít na plech v jedné vrstvě a nechat v troubě rozehřáté na 160°C oschnout 10 minut. Brambory by se měly zbavit vlhkosti, ale neměla by se na nich ještě vytvořit krusta. Pak je nechte vychladnout a prolisujte.

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Vaření 0:25

Ingredience

    • 500 g moučnatých brambor, uvařených, oloupaných a vychladlých
    • 200–300 g hladké mouky + na podsypání
    • hrst hrubé pšeničné krupice
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka mletého muškátového oříšku
    • 2–3 vejce (podle savosti mouky)
    • 3–4 lžíce přepuštěného másla na opečení

    NA ZELÍ

    • 1,5 lžíce sádla
    • 100 g slaniny, na kostičky
    • 1 cibule, nakrájená najemno
    • 600 g kysaného zelí
    • 1 menší kyselé jablko, zbavené jádřince a na kostičky
    • 1 lžička kuliček jalovce
    • 1 lžička celého kmínu
    • 1 bobkový list
    • 150 ml suchého bílého vína

Příprava jídla

1 Vařené brambory nastrouhejte nebo prolisujte přes síto, přidejte mouku smíchanou s krupicí, sůl, pepř, muškátový oříšek a 2 vejce a zpracujte v míse vařečkou; vzniknout by mělo tužší těsto. Je-li třeba, můžete přidat mouku nebo naopak příliš tuhému těstu pomoci přidáním dalšího vejce. Těsto pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a vytvarujte z něj váleček, z něj odkrojte stejnoměrné kousky a z každého vyválejte v dlaních šišku. Šišky pokládejte na pomoučněný povrch.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a postupně po dávkách do ní vkládejte šišky – jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové; trvá to asi 3 minuty. Ihned je vylovte děrovanou naběračkou a nechte oschnout.

3 Připravte zelí. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte slaninu a cibuli. Jakmile je cibule měkká, přidejte zelí, jablko a koření. Promíchejte, zalijte vínem a nechte přikryté dusit asi 20 minut. Je-li třeba, můžete podlít troškou vody. Dochuťte solí a pepřem.

4 Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a šišky na něm opečte dozlatova. Promíchejte se zelím a podávejte.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT?
Uvařené šišky nechte oschnout a vychladnout a teprve poté zamrazte. Mrazte je nejlépe v jedné vrstvě, teprve po úplném zmrznutí můžete přesypat do sáčku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Před kuchyňskou úpravou nechte šišky povolit a pak je na másle opečte na pánvi nebo je zapečte v troubě.

Nasladko 
Šišky opečte a posypte mletým mákem, opečenou skořicovou strouhankou nebo strouhaným tvarohem. Podávejte se švestkovým rozvarem.

Jako gnocchi
Dejte si je s oblíbenou omáčkou nebo pestem. Zkuste třeba špenátové pesto s vlašskými ořechy.

Zapečené 
Vyzkoušejte rajčatovou omáčku, mozzarellu a křupavou strouhanku smíchanou s trochou parmazánu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vývar s masovými kuličkami

Ratatouille na toustech

Chili con carne s domácími pečenými fazolemi

Kuře v krémové omáčce

Brambory a zelí, živobytí celý

Přidat komentář