Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

Dokonalý moučník nejen na neděli

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Koláč Česká

Ingredience

    • 300 g hladké mouky + další na brusinky 
    • 250 g tmavého třtinového cukru 
    • špetka soli
    • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
    • 3/4 hrnku vlašských ořechů, opražených a nasekaných
    • 160 g másla
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku 
    • 3/4 lžičky jedlé sody
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • 240 g zakysané smetany
    • 1 lžička vanilkového extraktu 
    • 250 g mražených brusinek

    NA POLEVU

    • 50 g moučkového cukru
    • 3 lžíce javorového sirupu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170 °C a vymažte bábovkovou formu o průměru 24 cm. 

2 Smíchejte 50 g mouky, 125 g tmavého třtinového cukru a 1/2 lžičky skořice. Přidejte ořechy a 50 g másla a špičkami prstů zpracujte na drobenku. Dejte stranou. 

3 Prosejte zbylou mouku, špetku soli, 1 lžičku skořice, kypřicí prášek a jedlou sodu.

4 Zvlášť šlehejte zbylé máslo se zbylým třtinovým cukrem do pěny. Přisypte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání.  Zašlehejte vejce jedno po druhém, vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Potom rychle zapracujte sypké přísady. Brusinky promíchejte se 3 lžícemi mouky a pak je přidejte do těsta.

5 Dejte třetinu těsta do formy a posypte polovinou drobenky. Naneste druhou třetinu těsta a zbylou polovinu drobenky a zakončete zbylou třetinou těsta. Pečte 1 hodinu, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Nechte vychladnout.

6 Na polevu smíchejte moučkový cukr s javorovým sirupem a přelijte bábovku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Perníkové bábovičky

Kynutá bábovka podle Sandtnerové

Borůvkovo-citronová bábovka

Císařská bábovka

Banánová bábovka s karamelovou polevou

Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.

20x dokonalá bábovka

Komentáře

Obrazek uzivatele
Bábovka je vynikající. Neměla jsem brusinky, tak jsem dala červený mražený rybíz. Do těsta jsem nedávala už krupicový cukr, bábovka byla až tak dost sladká. Ořechovou drobenku jsem nedávala až do kraje bábovky a lehce přimáčkla do těsta. Krásně se vyklopila z formy. Doporučuji.

Přidat komentář