Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

Dokonalý moučník nejen na neděli

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Koláč Česká

Ingredience

    • 300 g hladké mouky + další na brusinky 
    • 250 g tmavého třtinového cukru 
    • špetka soli
    • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
    • 3/4 hrnku vlašských ořechů, opražených a nasekaných
    • 160 g másla
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku 
    • 3/4 lžičky jedlé sody
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • 240 g zakysané smetany
    • 1 lžička vanilkového extraktu 
    • 250 g mražených brusinek

    NA POLEVU

    • 50 g moučkového cukru
    • 3 lžíce javorového sirupu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170 °C a vymažte bábovkovou formu o průměru 24 cm. 

2 Smíchejte 50 g mouky, 125 g tmavého třtinového cukru a 1/2 lžičky skořice. Přidejte ořechy a 50 g másla a špičkami prstů zpracujte na drobenku. Dejte stranou. 

3 Prosejte zbylou mouku, špetku soli, 1 lžičku skořice, kypřicí prášek a jedlou sodu.

4 Zvlášť šlehejte zbylé máslo se zbylým třtinovým cukrem do pěny. Přisypte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání.  Zašlehejte vejce jedno po druhém, vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Potom rychle zapracujte sypké přísady. Brusinky promíchejte se 3 lžícemi mouky a pak je přidejte do těsta.

5 Dejte třetinu těsta do formy a posypte polovinou drobenky. Naneste druhou třetinu těsta a zbylou polovinu drobenky a zakončete zbylou třetinou těsta. Pečte 1 hodinu, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Nechte vychladnout.

6 Na polevu smíchejte moučkový cukr s javorovým sirupem a přelijte bábovku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Perníkové bábovičky

Kynutá bábovka podle Sandtnerové

Borůvkovo-citronová bábovka

Císařská bábovka

Banánová bábovka s karamelovou polevou

Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.

20x dokonalá bábovka

Přidat komentář