Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slaninový džem

Pozor, takle kombinace cibulády a opečené slaniny je prudce návyková!

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 6 skleniček po 200 ml
Doba přípravy: Do 20 minut
PT4H
Vaření 4:00
Zavařenina

Ingredience

    • 1,3kg uzeného boku (viz NĚCO NAVÍC), nakrájeného na tenké plátky a pak na nudličky
    • 4 velké cibule, na tenké plátky
    • 8 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
    • 250ml jablečného octa
    • 200g třtinového cukru
    • 125ml javorového sirupu
    • 100ml bourbonu (nemusí být)
    • 375ml silné černé kávy
    • 1 zarovnaná lžička čerstvě mletého pepře 

Příprava jídla

1 V širokém litinovém kastrolu na středním plameni míchejte slaninu (uzený bok), až pustí tuk a opeče se dozlatova. Vyberte ji děrovanou sběračkou a odložte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Z hrnce vylijte všechen tuk až na 2 lžíce (přebytečný tuk můžete v uzavíratelné sklenici uchovat v chladničce a používat místo oleje na opékání).

2 Do hrnce vsypte cibuli a česnek a na středním plameni zvolna opékejte 6 minut dosklovita. Přidejte zbylé přísady a ztlumte oheň. Zvolna přiveďte za stálého míchání k varu a vařte 2 minuty. Pak vmíchejte odloženou slaninu. Odklopené zahřívejte 3–4 hodiny, až se cibule téměř rozpustí a džem zhoustne, zesirupovatí a bude mít karamelově hnědou barvu. Podle potřeby můžete podlít vodou. (Lze připravit i v troubě při 180°C.)

3 Přendejte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a uchovávejte v chladu 1 měsíc nebo 6 měsíců v mrazáku. Lze podávat studené, při pokojové teplotě i rozehřáté.  

NĚCO NAVÍC
Nejlepší chuť udělá kvalitní uzený bok nebo masitá slanina připravená klasickým způsobem, nejdřív nasolená a pak pomalu uzená studeným kouřem. 

KAM S NÍM

  • Blesková večeře: Uvařte těstoviny, halušky nebo gnocchi, sceďte je a smíchejte se slaninovým džemem podle chuti. Můžete doplnit sýrem a/nebo mladými špenátovými lístky či polníčkem.
  • Rychlojednohubky: Na na- krájené pečivo či na kanapky dejte kousek sýra brie a doplň- te troškou slaninového džemu. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí

Pomerančová marmeláda

Marmeláda z červené cibule

Paštika s cibulovou marmeládou

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, dal by se džem zavařit?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, pravdědopobně ano, ale pak by se nejspíš musel zavařovat hodně dlouho, stejně jako jiné výrobky z masa. Připravený podle receptu ale vydrží měsíc v chladu nebo půl roku v mrazáku (samozřejmě v nádobě vhodné do mrazáku, nikoli ve sklenici).

Přidat komentář