Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slavnostní žemlovka z vánočky

Okoralá vánočka a zbytek zavařeniny od cukroví znovu zazáří v téhle božské sladké večeři.

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ nejméně 1 hodina odležení
PT45M
Pečení 0:45
Sladká jídla

Ingredience

    • 100 g másla, rozpuštěného + na vymazání
    • 60 ml javorového sirupu
    • 80 g hnědého cukru
    • 8 velkých vajec, prošlehaných
    • 620 ml plnotučného mléka
    • 3 lžíce pomerančového likéru (např. Grand Marnier)
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička vanilkového extraktu nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku
    • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • 1/2 lžičky vločkové soli
    • 10–16 plátků vánočky (podle velikosti)
    • 1–2 lžíce perlového nebo krystalového cukru
    • cca 250 g malinového džemu
    • zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm vymažte máslem. V misce promíchejte rozpuštěné máslo, javorový sirup a hnědý cukr. Směs rozetřete po dně zapékací nádoby.

2 V míse prošlehejte vejce, mléko, likér, skořici, vanilku, muškátový oříšek a sůl. Do směsi namáčejte plátky vánočky a nechávejte je alespoň minutu ponořené, aby nasákly vejci. Pak plátky úhledně a trochu přes sebe vyskládejte do připravené nádoby. Přelijte zbývající vaječnou směsí. Zakryjte a nejméně na hodinu (nebo i přes přes den či přes noc) odložte do chladničky. Pak předehřejte troubu na 190°C a připravenou vánočku v zapékací míse rovnoměrně posypte perlovým cukrem. Pečte 45–50 minut, dozlatova a dokřupava. Tmavne-li pokrm příliš rychle, volně ho zakryjte alobalem.

Mezitím svařte v rendlíčku malinový džem se 100–120 ml vody. Zmírněte oheň a nechte 5 minut jemně bublat. Žemlovku podávejte s prohřátým džemem a zakysanou smetanou podle chuti.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čočková polévka s vinnou klobásou a kadeřávkem

Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy

Pstruh lososovitý s citronem v papilotě & koprový dresink

Pappardelle s kachním ragú

Přidat komentář