Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slepice v polévce

Poctivá slepičí polévka je naprostý základ. Posilní, povzbudí a zahřeje!

 

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT3H
Vaření 3:00
Polévka

Ingredience

    • 1 slepice, chlazená či mražená, povolená
    • 1 velká cibule, rozpůlená
    • 2 stroužky česneku, oloupané
    • 8 kuliček celého pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 1 bobkový list
    • 3cm kousek zázvoru
    • 1 stonek čerstvého libečku či petrželky
    • 2 řapíky celeru
    • 3 žampiony
    • sůl
    • cca 300g kořenové zeleniny
    • kousek pórku
    • hrst nasekané pažitky nebo petrželky

    NA KAPÁNÍ

    • 2 vejce
    • 100–150g hladké mouky
    • 1 lžička oleje
    • sůl a muškátový oříšek 

Příprava jídla

1 Slepici omyjte, rozpulte nebo rozčtvrťte a vložte do hrnce. Zalijte ji 2,5 litry studené vody, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou, česnek, celé koření, kousek oloupaného zázvoru, libeček, 1 řapík celeru a očištěné žampiony. Osolte a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte mírným varem (táhněte) 3 hodiny, až je slepice měkká. Asi hodinu před koncem varu přidejte do hrnce očištěnou a na větší kusy překrájenou kořenovou zeleninu. 

2 Na kapání umíchejte všechny suroviny na hladké těstíčko a ochuťte ho solí a muškátovým oříškem. Slepici vyjměte, vývar přeceďte přes jemný cedník a přiveďte zpět k varu. Přes haluškové síto nebo vidličku nakapejte těstíčko do vývaru. Zamíchejte, aby se kapání neslepilo, a povařte asi 2 minuty. Nakonec přidejte jemně nakrájený pórek, zbylý řapík celeru a stáhněte z ohně.

3 Maso oberte z kostí ve větších kusech, případně ho natrhejte a vložte zpět do vývaru. Přidejte také uvařenou zeleninu a dochuťte solí, je-li třeba. Rozdělte maso a zeleninu do talířů, zalijte vývarem, posypte pažitkou či petrželkou. K polévkové lžíci přidejte ještě vidličku a použijte ji na rozmačkání zeleniny a napichování masa. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí vývar se zázvorem, kuřetem a orzem

Husí vývar s bylinkovým kapáním

Voltairův drůbeží vývar

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Hovězí maso na víně se žampióny

Bramborové pyré s pastinákem

Maková bábovka se švestkami

Horká švestka

Hřejivé menu na neděli

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář