Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slunečnicové kostky

„Tyhle kostky jsou ideální, když s kváskem teprve začínáte. Troufnou si na ně i ti, pro které je chleba velké sousto a chtějí si kváskové pečení nejdříve osahat. Spousta starostí odpadá - nemusíte tvarovat, nepotřebujete vybavení, stačí jen žitný kvásek...“ popisuje autorka receptu Iva Trhoňová.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 9 kostek
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo

Ingredience

    NA ROZKVAS

    • 40 g aktivního žitného kvásku
    • 200 g vody
    • 200 g celozrnné jemné žitné mouky

    NA TĚSTO

    • 160 g vody
    • 25 g rostlinného oleje
    • 2 lžičky krupicového cukru
    • 2 lžičky soli
    • 200 g pšeničné celozrnné mouky, jemně mleté
    • 150–160 g hladké mouky
    • 3–4 lžíce slunečnicových semínek + další na posypání
    • 1 vejce, prošlehané, na potření

Příprava jídla

1 Suroviny na rozkvas smíchejte a nechte v teple (na kuchyňské lince) 12 hodin vykvasit. V kvásku se objeví bublinky a zvětší svůj objem.

2 Rozkvas přidejte k surovinám na těsto, vypracujte hladké a pružné těsto a nechte ho zakryté 1–2 hodiny kynout (podle závislosti na okolní teplotě a síle kvásku), až zvětší svůj objem. Není nutné, aby narostlo dvojnásobně. Pak opatrně a lehce propracujte a na pomoučněné desce vyválejte plát silný asi 2cm. Rozkrojte jej na 9 čtverců.

3 Čtverce přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opětovně 1–1,5 hodiny nakynout.

4 Troubu rozehřejte na 200°C. Kostky potřete vejcem. Pokud chcete, můžete teď každou kostku lehce naříznout (nebo je nechat volně, jak jsme to udělali my). Posypte zbylými semínky slunečnice a upečte dozlatova, trvá to 25–30 minut.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špaldovo-žitný chléb Pekařova chlebaře

Kváskový mazanec

Louhované bulky

Semínkové bagety

Máslové hřebeny se skořicí

Japonský mléčný chléb

Přidat komentář