Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Soljanka

Soljanka patří mezi oblíbené recepty nostalgiků vzpomínajících na časy DDR (NDR). Neříkáme, že je zdravá, a nevaříme ji denně, ale na výletě neodoláme.

 
Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 150 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky 
    • 300 g směsi měkkých salámů (šunkový, gothaj, může být i nožička párku, jakékoli uzeniny...), oloupané a nakrájené na cca 1–1,5cm kostky
    • 100 g vysočiny v celku, oloupané a nakrájené na cca 1cm kostky
    • 50 g loveckého salámu v celku, oloupaného a nakrájeného na cca 1cm kostky
    • 1 velká cibule, na kostičky
    • 3 lžíce rajského protlaku + 1 rajče nakrájené na kostičky
    • 2 stroužky česneku, na plátky
    • 2 červené papriky, nakrájené na cca 1–1,5cm čtverečky
    • 5 velkých sladkokyselých okurek nebo 10 malých (kornišonek), na kolečka 
    • lák od okurek
    • 1–1,5 litru horké vody
    • 1 bobkový list
    • 1 lžíce mleté sladké papriky
    • 1 lžička chilli koření
    • čerstvě mletý pepř podle chuti 
    • zakysaná smetana k podávání 
    • pažitka, petrželka a kopr k podávání 
    • klínky citronu k podávání
    • kapary k podávání
    • čerstvé pečivo k podávání

Příprava jídla

1 Slaninu nechte v hrnci pustit tuk a mírně zezlátnout. Asi po 5 minutách opékání slaniny přidejte měkký salám a opékejte ho spolu se slaninou, občas promíchejte. Pak přidejte vysočinu a lovečák. Až všechno mírně zhnědne, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak vlijte protlak a vsypte rajče, míchejte a nechte ho trochu odpařit.

2 Přidejte česnek a papriku a krátce opečte. Přidejte okurky, lák podle chuti (cca 100–150 ml), 1 litr horké vody a koření. Přiveďte k varu a vařte aspoň 30 minut (podle potřeby přilijte další horkou vodu).

3 Podávejte se zakysanou smetanou, uvedenými bylinkami, klínky citronu a propláchnutými kapary. Doplňte čerstvým pečivem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ryba pečená v majonéze

‚Plážový‘ burek se sýrem

Ratatouille

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Přidat komentář