Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky

Stačí jen pár surovin a originální podzimní oběd je na světě. Tahle neobvyklá kombinace chutí vás uchvátí!

Vydání: 2016/9
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
Vaření 0:10
Těstoviny

Ingredience

    • 2 vejce + 250ml mléka
    • 260g hrubé mouky
    • pořádná špetka soli
    • pořádná špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 80g vyloupaných lískových oříšků
    • 150–200g másla + olej na potření
    • 10–12 čerstvých šalvějových lístků
    • 80g strouhaného parmazánu 

Příprava jídla

1 Vejce s mlékem důkladně prošlehejte. Smíchejte mouku, sůl a muškátový oříšek tak, aby směs byla bez hrudek. Uprostřed udělejte důlek a vlijte polovinu vajec s mlékem, jemně promíchejte a pak pomalu přidávejte a vmíchávejte zbývající. Nepřemíchejte! Zakryjte a dejte na 1 hodinu do chladničky odležet.

2 Mezitím nasucho opražte v pánvi lískové oříšky, nasekejte je a odložte. 

3 Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte šalvějové lístky. Zahřívejte, až máslo začne bublat, za častého míchání dále zahřívejte, až uvidíte hnědé skvrnky a máslo se oříškově rozvoní. Pak ihned odstavte. Pomocí kleští opatrně vyjměte šalvějové listy a odložte je na papírové utěrky.

4 Na vaření špeclí přiveďte ve velkém hrnci k varu vodu a osolte ji. Těsto vyjměte z chladničky, lis na špecle můžete pomocí papírové utěrky potřít trochou oleje, ale není to nutné. Pak lisem protlačte část těsta do vody (je lepší ho přitom neopírat o okraj hrnce, aby se zbytečně moc nezahříval). Špecle vařte 2–3 minuty a pak je vyjměte z vody děrovanou sběračkou. Rychle je v cedníku propláchněte studenou vodou, pak je odložte. Pokračujte do spotřebování těsta.

5 Až dovaříte všechny špecle, znovu rozehřejte máslo v pánvi. Přidejte špecle, minutu nechte ležet a pak jemně promíchejte. Když se nějaké kousky těstovin opečou, tím lépe! Špecle ihned promíchejte se strouhaným parmazánem. Posypte je oříšky a odloženou šalvějí. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Losos v ořechové krustě

Pečený sýr s fíky a vlašskými ořechy

Bábovka s batáty a lískovými oříšky

Přidat komentář