Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Srnčí masové koule s houbovým ragú

V Česku asi nejpopulárnější skandinávské jídlo budete podle tohoto receptu vařit celou zimu. Kromě skvělé chuti mají masové kuličky ještě jednu přednost – lze je i s omáčkou zamrazit a mít tak stále po ruce. 

Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Vaření 0:15
Maso

Ingredience

    • 1 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1/4 svazku kopru, nasekaného
    • 500g srnčího nebo libového hovězího mletého masa
    • 80g rozmixovaného toustového chleba
    • 1 vejce, lehce prošlehané
    • 70g dijonské hořčice
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 60g másla
    • 400g směsi hub (my jsme použili krémové žampiony, hlívu královskou a hlívu ústřičnou)
    • 1/2 lžičky mleté uzené papriky
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 lžíce rajčatové pasty (nebo zahuštěného protlaku doppio concentrato či rozmixovaných sušených rajčat)
    • 400ml silného domácího hovězího vývaru
    • 80ml brandy
    • 150g zakysané smetany 30% nebo crème fraîche 
    • 400g tagliatelle nebo jiných dlouhých těstovin
    • 1 lžíce nemletého máku
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

Příprava jídla

1 V hluboké pánvi na 1 lžíci oleje opékejte cibuli 3–4 minuty dosklovita. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte. Přendejte do mísy a nechte vychladnout. Promíchejte s koprem, mletým masem, chlebem, vejcem a 2 lžičkami hořčice. Osolte, opepřete a ze směsi vytvarujte asi 30 kuliček. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě předehřáté na 200°C dozlatova. Trvá to asi 20 minut. Pak uchovejte horké.

2 Mezitím do uvolněné pánve dejte 30g másla a zprudka na něm opékejte houby 4–5 minut dozlatova. Vsypte papriku a mouku a míchejte 1 minutu. Přidejte rajčatovou pastu a zalijte vývarem a brandy. Rozmíchejte a vařte 7–8 minut do zhoustnutí. Pak vložte upečené masové kuličky, přidejte zakysanou smetanu a zbylou hořčici a prohřívejte 5 minut.

3 Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a promíchejte s mákem, půlkou petrželky a zbylými 30g másla. Na závěr osolte.

4 Rozdělte těstoviny a ragú na talíře, posypte zbylou petrželkou a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Glogg (svařené víno)

Zimní salát se zálivkou z podmáslí

Gravlax s dipem z kozího sýra

Bramborová polévka se slaninou

Krevetové chlebíčky

Mandlové bábovičky s džemem

30x báječné houbové recepty

18x originální těstoviny

20 zvěřinových receptů

Přidat komentář