Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Studená polévka ajo blanco

Studená španělská polévka, které se někdy přezdívá ,bílé gazpacho‘. Její původ sahá až do dob starověkého Říma a dnes se jedná o tradiční andaluský pokrm.

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H
Polévka

Ingredience

    • 4 plátky den starého kvalitního bílého chleba
    • 75 g mandlí
    • 1–2 stroužky česneku, oloupané
    • mořská sůl
    • 5 lžic panenského olivového oleje + k podávání
    • 3 lžíce sherry octa nebo červeného vinného octa
    • 4 hrnky vody (viz Něco navíc)
    • opražené mandle a jedlé květy nebo čerstvé ovoce (například hroznové víno) k podávání

Příprava jídla

1 Střídky chleba namočte do 1–2 hrnků vody a nechte vsáknout. V mixéru mezitím rozmixujte mandle a česnek. Vodou nasáklý chléb vyždímejte a přidejte do mixéru, osolte a opět rozmixujte. Postupně přilévejte olej a ocet. Nakonec přidejte vodu – zvolte množství podle toho, jak chcete mít polévku hustou (jde o přibližně 4 hrnky) a rozmixujte dohladka.

2 Podle chuti dosolte a dokyselte octem, pak dejte chladit do lednice zhruba na 2 hodiny. Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou dalším olivovým olejem, opraženými mandlemi a květy nebo čerstvým ovocem.

NĚCO NAVÍC
Vodu použijte nejlépe pramenitou, filtrovanou nebo alespoň převařenou a vychladlou kohoutkovou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát s rajčaty a chorizem

Hovězí skirt steak se salsou verde

Přidat komentář