Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Supersnadný hrnkový meruňkový koláč

Nejjednodušší koláč, jaký si umíte představit. Upečete jej bez vážení!

Vydání: 2015/7
Autor:
Hodnocení:
214 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    • 3 hrnky polohrubé mouky + na vysypání formy
    • 1 sáček kypřicího prášku
    • 1 hrnek krupicového cukru
    • 1 kostka (250g) másla + na formu
    • 1–2 vejce (podle velikosti)
    • 1 hrnek mléka
    • 1,25kg meruněk, vypeckovaných 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170°C. Mouku smíchanou s kypřicím práškem, cukr a máslo promněte v míse mezi prsty na drobenku. Hrnek drobenky odeberte a dejte stranou. Do mísy přidejte vejce, mléko a promíchejte.

2 Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru 30 cm. Na těsto rozložte meruňky, vlijte zbylé těsto a opět rozložte meruňky (lze udělat na plech i jen jednu vrstvu těsta a jednu ovoce). Posypte drobenkou a dejte péct na zhruba 30–40 minut. 

CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?

  • Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
  • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
  • Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte. 
  • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krambl s jahodami a nektarinkami

Rybízový koláč s mandlovou drobenkou

Koláč s višněmi a kakaovou drobenkou

Kynutý koláč tety Dany

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

20x sladké meruňky

Přidat komentář