Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sýrové fondue

Na tuhle dobrotu si dělají nároky Francouzi i Švýcaři. Vymysleli ji totiž pastýři ze Savojských Alp, kteří byli během zimy odříznutí od okolního světa a živili se hlavně sýrem a chlebem. Fondue bude v zimě chutnat i vám!

 

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Chuťovka

Ingredience

    • 500g sýra ementál
    • 250g sýra comté
    • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozpůlený
    • 400ml bílého suchého vína
    • 1–2 lžičky škrobové moučky
    • 40ml třešňovice
    • špetka bílého mletého pepře
    • francouzská bageta a bílé víno k podávání

Příprava jídla

Sýr nakrájejte na malé kostičky. Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek najemno nasekejte, vhoďte do nádoby a přilijte víno. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví. 

Škrobovou moučku rozmíchejte v pálence a přilijte k roztavenému sýru. Míchejte do zhoustnutí a dohladka. Ochuťte mletým bílým pepřem a přesuňte na fondue vařič.

Udržujte teplé na mírném plameni. Na vidličky na fondue napíchněte kousky bagety a nabírejte jimi roztavený sýr, pěkně ode dna, aby se krém stále promíchával a nepřipaloval. Správná konzistence sýrového fondue je, když z pečiva sýr nestéká a krásně se jím obalí. Podávejte se sklenkou bílého vína. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mořský vlk pečený v soli

Galetky se špenátem a vejcem

Ratatouille

Kančí na víně se švestkami a hrozny

Přidat komentář