Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tagliata s olivovou salsou

Tagliata je další stupeň carpaccia – maso je jen zprudka opečené a po odležení tence nakrájené.

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Opékání 0:04 + odpočinutí
Maso Italská

Ingredience

    • 1/2 hrnku vypeckovaných a nahrubo nasekaných černých oliv, ideálně tzv. řeckých, lesklých, bez nálevu nebo v oleji
    • 3 lžíce kaparů
    • 2 stroužky česneku, drceného
    • 1 jarní cibulka, nakrájená na tenké plátky
    • 2 lžíce nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
    • 1 lžíce nasekané rukoly + na ozdobení 
    • strouhaná kůra a šťáva z 1 biocitronu 
    • harissa nebo jiná chilli pasta podle chuti
    • 150 ml nového panenského olivového oleje (viz Něco navíc) + na potření
    • 800 g hovězí roštěné v celku 
    • vločková mořská sůl a čerstvě drcený pepř
    • hobliny parmazánu na ozdobení

Příprava jídla

1 Olivy a kapary nasekejte nadrobno. Přidejte česnek, jarní cibulku, petrželku, rukolu, citronovou kůru a šťávu, harissu a 150 ml olivového oleje. Osolte a promíchejte. Odložte stranou.

2 Roštěnou nakrájejte na silné plátky, potřete olivovým olejem a opepřete. Na rozpálené grilovací pánvi opékejte po každé straně asi 2 minuty. Pak nechte na prkénku asi 10 minut odpočinout. 

3 Krájejte na tenké plátky, položte na talíř vyložený rukolou, posypte vločkovou solí, přelijte olivovou salsou a posypte hoblinami parmazánu.

NĚCO NAVÍC

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta

Dukka s novým olivovým olejem

Marinovaná mozzarella

Polévka frantoiana

Brambory na loupačku s omáčkou pebre

Olivové beaujolais

reklama

Přidat komentář