Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tataráček & hranolky

Steak tartare neboli hovězí tatarák nemusí být jen hospodské jídlo servírované s topinkami. Tahle francouzská klasika se nejčastěji podává v elegantní verzi právě s hranolky! A můžete ho servírovat jako předkrm i jako hlavní chod!

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Smažení 0:10
Maso

Ingredience

    • 600 g hovězí svíčkové
    • 1/2 červené cibule nebo
    • 1–2 šalotky
    • 120 g malých naložených okurčiček
    • 1–2 filátka ančoviček
    • menší hrst listů petrželky
    • 1 žloutek
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • střik koňaku
    • 1 lžíce dobrého kečupu
    • 30 g kaparů
    • pár kapek tabasca
    • sůl podle chuti

    NA HRANOLKY

    • 500 g brambor (varný typ B, C)
    • rostlinný olej na smažení
    • sůl podle chuti

    NA DOKONČENÍ

    • salát frisée (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Na hranolky brambory oloupejte, nakrájejte na tenké hranolky a vložte do studené vody, aby se zbavily škrobu.

2 Maso, cibuli, okurky, ančovičky a petržel nakrájejte nadrobno a dejte do mísy. Přidejte všechny zbylé ingredience a promíchejte. Uložte do lednice.

3 Brambory slijte, pečlivě na papírové utěrce osušte a postupně po dávkách smažte ve vroucím oleji dozlatova (ideální teplota je 170–180°C). Nechte okapat na papírové utěrce a posolte.

4 Tatarák ještě jednou promíchejte a případně dosolte či dochuťte tabascem. Potom pomocí formičky tvořte na talířích úhledná kolečka a tataráček podávejte s hranolky a malým salátkem.

NĚCO NAVÍC
Salátek je dobré vždy promíchat s olejem a solí nebo rovnou se zálivkou. Absolutní klasikou je vinaigrette z 1 lžičky dijonské hořčice, 3 lžic olivového oleje a 1 lžíce bílého nebo červeného vinného octa nebo šťávy z 1/2 citronu, špetky soli a špetky cukru. Stačí všechno jen prošlehat nebo protřepat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem

Nudle se slaninou, zakysanou smetanou a tvarohem (Túrós czusza)

Pečený plněný lilek

Burek s bramborovou náplní a mátovým dipem

Přidat komentář