Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Telecí hřebínek s bylinkovou krustou

Na pečení je vhodné také hrudí, kýta nebo krk, ale hřbet s kostí poskytuje kromě skvělé chuti i vizuální efekt.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 5-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odpočinutí
PT50M
Pečení 0:50
Maso

Ingredience

    • telecí hřbet s kostmi (cca 1,6kg), k dostání v Makru
    • 5 lžic hořčice (dijonské)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2–3 hrsti nasekané petrželky + na ozdobení
    • 2 lžíce másla, změklého
    • hrst čerstvé strouhanky (asi ze 4 plátků bílého toustového chleba)
    • 1 lžíce parmazánu, strouhaného
    • bramborová kaše k podávání

Příprava jídla

1 Maso omyjte, osušte, odblaňte a odstraňte případný tuk na povrchu. Osolte ho a opepřete a potřete hořčicí.

2 Na krustu smíchejte bylinky a změklé máslo, přisypte strouhanku a parmazán, osolte a směs dobře prohněťte.

3 Troubu předehřejte na 180°C (nejlépe horní gril s horkovzdušným pečením). Hřbet pokryjte rovnoměrnou, asi půlcentimetrovou vrstvou bylinkové strouhanky a dobře ji přimáčkněte – jednak vytvoří chutnou krustičku a také zabrání vysoušení jemného a málo tučného masa. Přeneste maso na plech, vložte do rozehřáté trouby a pečte 45–50 minut (na každého 1/2kg masa počítejte zhruba 15 minut pečení, maso by mělo být uvnitř jemně růžové a pěkně šťavnaté). Po upečení stáhněte teplotu v troubě na 50–60°C a nechte v ní maso ještě 20–30 minut odpočívat.

4 Hotový hřbet nakrájejte na plátky, každý host by měl dostat svou vlastní kost s přilehlou kotletkou. Podávejte s bramborovou kaší.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

Kuře na mléce & opékané knedlíčky

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

Pečené křepelky se slaninou, hráškem a mátou

Přidat komentář