Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

O dokonale vláčných rohlíčcích s mákem své kamarádky Terezy básnila naše grafička Magda, a hlavně její muž. A také v naší redakci se po nich jen zaprášilo!

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 32 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka Česká

Ingredience

    NA 1. TĚSTO – KYNUTÉ

    • 50 g droždí
    • asi 1/2 lžíce cukru
    • 250 ml mléka, vlažného
    • 400 g hladké mouky
    • 1 vejce + 1 na potření rohlíčků
    • špetka soli

    NA 2. TĚSTO

    • 200 g hladké mouky
    • 1 balení hery (250 g) – může být i máslo, ale líp v receptu funguje rostlinný tuk

    NA MAKOVOU NÁDIVKU

    • 250 ml mléka
    • 150 g mletého máku
    • 4 lžíce krupicového cukru
    • špetka mleté skořice
    • 1 lžička vanilkového cukru na ochucení
    • 2 lžíce mletých mandlí
    • 2 lžíce rumu nebo brandy (araratu)
    • mleté piškoty na zahuštění
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Zadělejte první těsto – z droždí, špetky cukru a trochy mléka nechte vzejít kvásek (cca 20 minut). Do mísy prosejte mouku, přidejte vejce, kvásek, zbývající cukr a mléko a sůl a vařečkou zadělejte hladké těsto. Nechte v teple kynout asi 1,5 hodiny.

2 Vypracujte ze všech surovin 2. těsto, vytvarujte kostku a dejte do chladničky.

3 Svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, vanilkový cukr, mandle a rum a podle potřeby doslaďte zbylým cukrem. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.

4 Až 1. těsto vykyne, rozválejte ho přibližně na čtverec, do středu položte 2. těsto, zahněte jako obálku a rozválejte na vyšší plát cca 1–2 cm, pak ještě dvakrát rozválené těsto složte opět jako obálku a rozválejte (jen tak trochu, aby se utvořila vyšší placka). Nechte na vále ještě 30 minut kynout.

5 Předehřejte troubu na 180 °C. Po vykynutí rozkrojte bochánek těsta na čtyři díly, z každého dílu udělejte kouli a rozválejte na kolo, to rádlem rozkrojte na osminky, aby vzniklo 8 trojúhelníků. K nejkratší straně trojúhelníka naneste lžíci nádivky a těsto srolujte do tvaru rohlíčků tak, že budete končit nejdelším ostrým cípem.

6 Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymaštěný máslem a potřete je rozšlehaným vejcem. Před pečením nechte rohlíčky ještě cca 15–20 minut kynout na plechu. Pečte dorůžova (asi 20 minut) a hotové rohlíčky potom poprašte moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami

Hadí koláč

Povidloň

Bramborové krokety plněné povidly

Nekynuté rohlíčky s povidlovou náplní

22 sladkých makových receptů

reklama

Přidat komentář