Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tarte tatin

Slavný francouzský koláč vznikl vlastně omylem – majitelka jednoho francouzského hotelu Stéphanie Tatin příliš opekla jablka do klasického koláče, a tak pak na ně připlácla těsto a koláč dala péct do trouby obráceně, aby se jablka nepřipálila... A sladký hit byl na světě!

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení těsta
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 160 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 6 lžic studeného másla
    • 1 vejce, prošlehané s 1 lžičkou vody 
    • 5–7 pevných jablek
    • 110 g másla
    • 100–150 g krupicového cukru + 1 lžička do těsta
    • šlehačka nebo crème fraîche k podávání

     

Příprava jídla

1 Promíchejte mouku se lžičkou cukru a solí. Přidejte máslo, vypracujte drobenku a pak přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte v lednici aspoň hodinu odpočinout.

2 Těsto vyválejte mezi dvěma pruhy potravinářské fólie nebo pečicího papíru, propíchejte ho vidličkou, přikryjte a opět vraťte do lednice.

3 Mezitím oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny a zbavte jádřinců. V místě, kde byl jádřinec, je seřízněte do roviny. Do velké nepřilnavé pánve (o průměru 25–28 cm) se silným dnem a ohnivzdorným držadlem dejte máslo a rozehřejte ho na středním plameni. Pomocí mašlovačky rozetřete máslo po celé ploše pánve. Přisypte cukr a počkejte, až se rozpustí. Pak stáhněte pánev z ohně.

4 Do pánve narovnejte jablka, ideálně kolem dokola. Pokud máte jablek moc, některá ještě překrájejte, abyste jimi vyložili případné mezery v pánvi. Takto snadno zjistíte, kolik jablek budete opravdu potřebovat a zda pokryjí celou plochu koláče.

5 Pánev postavte na střední oheň a počkejte, až máslo s cukrem začne bublat. Začněte míchat a vařte asi 15 minut, aby jablka změkla a byla obalená karamelem. Regulujte přitom plamen – když bude moc nízký, jablka se neudělají; když příliš vysoký, karamel se začne připalovat (v nouzi lze přilít trochu vody, ale jablka pustí šťávu). Odstavte. Vyjměte těsto z lednice a nechte ho dojít pokojové teploty. 

6 Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Jablka v pánvi vařečkou trochu porovnejte, nechte 5 minut stát a pak překryjte těstem – okraje zahrňte pod jablka. Pánev dejte na plech a pečte 15–20 minut, až těsto zezlátne. 

7 Koláč i s plechem vyjměte a nechte chvíli odpočinout. Okraje těsta uvolněte nožem. Na pánvičku položte velký servírovací talíř a opatrně překlopte. Pokud nějaká jablka zůstanou přichycená v pánvi, uvolněte je nožem a vraťte na původní místo v koláči. Nechte asi 15 minut chladnout, pak krájejte na klínky a podávejte se šlehačkou nebo s crème fraîche.

JABLKA & KARAMEL

Při manipulaci s karamelem a pánví rozžhavenou z trouby dejte pozor, ať se nepopálíte.

1. Jablka oloupejte, pokrájejte, zbavte jádřinců a seřízněte, aby dobře přilehla ke dnu pánve.

2. Jablka v karamelu opékejte tak dlouho, až jím budou obalené. Nesmějí se ale rozvařit!

3. Těsto položte na zkaramelizovaná jablka a zahrňte ho dovnitř. Pánev pak položte na plech a koláč upečte.

JAK DOBŘE ZKARAMELIZOVAT JABLKA A UPÉCT KOLÁČ, ABY DRŽEL POHROMADĚ? 

Tipy cukrářky Ivety Fabešové, autorky kuchařek známé z TV, která si nedávno otevřela svoji cukrárnu IF café v Praze na Vinohradech.

  • Jablka na tarte tatin by neměla obsahovat příliš vody, aby po upečení stále držela tvar. Ideální odrůda je Golden Delicious. Můžete je posypat lžící mleté skořice; přidat lze i vanilku.
  • Pokrájená jablka doporučuji pokapat citronem – nezhnědnou.
  • Plech, který dáte pod pánev, potáhněte pečicím papírem, aby vám bublající karamel s jablkovou šťávou neznečistil plech.
  • Pokud nemáte vhodnou pánev, můžete jablka po opečení přesunout do zapékací formy či pekáčku, překrýt  těstem a dál postupovat podle receptu.
  • I když bublající karamelová šťáva láká k ochutnání, pozor na prsty a jazyk, je opravdu velmi horká!
  • Domácí těsto můžete nahradit kupovaným listovým těstem; lepší než rozválené je balíček Babického.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Štrúdl z kavárny Savoy

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Hraběnčiny řezy

Žemlovka de luxe

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

30 podzimních jablečných sladkostí

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Opravdu bych ráda videla, jak ze 160g mouky à vajicka naslehaneho se lzici vody vyrobite drobenku. Puvodni francouzsky recept na toto testo pocita s 300g mouky à jednim vejcem. A to jsem si vas recept vybrala mezi vsemi, nez jsem si to uvedomila. Skoda, tak prima casopis, ale bez zkusenych kucharek. IPej
Obrazek uzivatele
Dobrý den, drobenka se v receptu nepřipravuje z mouky a vejce, ale z mouky se solí, lžičkou cukru a s máslem. Poté se přidává vejce se lžičkou vody. Mohla byste nám prozradit, jaký původní recept máte na mysli? Nikdy jsme se s kritikou tohoto receptu anebo s problémy při pečení koláče nesetkali. Děkujeme.
Obrazek uzivatele
Tarte tatin podle vašeho receptu děláme doma už několik let a vždy sklízel úspěch. Postup k výrobě těsta je, myslím, popsán jasně. To, že ne každý ho jasně pochopí je jiná věc... ;)
Obrazek uzivatele
Tarte tatin podle vašeho receptu děláme doma už několik let. Postup na výrobu těsta je, myslím, popsán jasně. To, že ne každý ho jasně pochopí je jiná věc... ;)
Obrazek uzivatele
Děkujeme za chválu. Jsme moc rádi :)
Obrazek uzivatele
Dobrý den, díky za recept. Jen bych se chtěla zeptat kolik gramů je cca vaše lžíce másla? Našla v jedné z kuchařek pana Vaňka informaci, že lžíce másla je 30g a to bylo opravdu moc. Musela jsem přidat ještě docela dost mouky. Díky.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, podle našich informací by lžíce másla měla mít zhruba 15 gramů. Krásný den, redakce Apetitu

Přidat komentář